Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Pobuna Hrvata u Srbiji: ‘Prekinite više s tim, dosta je bilo toga na našu štetu’

Autor: Dnevno.hr

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) iznio je danas očekivanje da gradovi Subotica i Sombor, nakon što su uključeni u europsku prekograničnu suradnju s partnerima u Hrvatskoj, prekinu praksu isključivanja Hrvata iz lokalnih vlasti. Hrvatsko ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU podržalo je tri Interreg prekogranična programa Hrvatska-Srbija u području energetske učinkovitosti, vrijedna 5.4 milijuna eura.

Ovaj program uključuje sedam lokalnih samouprava ili institucija u obje države, uključujući gradove Suboticu i Sombor. DSHV je pozdravio ovu odluku hrvatskog ministarstva, ističući važnost što su programom obuhvaćene sredine u kojima žive vojvođanski Hrvati.

“Želimo istaknuti da Hrvati, kao nacionalna manjina s velikim brojem stanovnika u Gradu Subotici i Gradu Somboru, nisu aktivno uključeni u rad lokalne administracije niti su čvrsto uklopljeni u strukture lokalne zajednice”, poručili su iz DSHV-a.

Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

Žele promjene

Međutim, ističu da Hrvati u Subotici i Somboru ne sudjeluju aktivno u radu lokalne administracije niti su snažnije integrirani u strukture lokalne zajednice, upozoravajući na dosadašnju praksu isključivanja.

DSHV očekuje da će pozitivna suradnja između ministarstava u Beogradu i Zagrebu potaknuti gradove Suboticu i Sombor da prekinu s praksom isključivanja Hrvata iz procesa donošenja odluka te da se zaustavi afirmacija Bunjevaca nehrvata na štetu Hrvata.

Mamić se predao ‘kolegama’! Bivši policajac uhićen nakon dva dana bijega
Također, DSHV se nada da će Subotica i Sombor prepoznati važnost participacije DSHV-a te aktivnije koristiti dostupna sredstva Europske unije za razvoj lokalne samouprave, kao što je to slučaj s Novim Sadom, koji se ističe kao pozitivna iznimka zbog zastupljenosti Hrvata u tijelima gradske uprave i podrške kulturnom stvaralaštvu lokalne hrvatske zajednice.

Subotica i Sombor su mjesta gdje živi najveći broj Hrvata u Vojvodini, ali unatoč tome, već godinama ne uspijevaju postići adekvatnu zastupljenost u lokalnoj vlasti koja je pod kontrolom Srpske napredne stranke, iako DSHV ima partnerske odnose na razini republike i pokrajine.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.