fbpx
Foto: Zoran Zestic / Tanjug / CROPIX

PRVI PUT U VIŠE OD POLA STOLJEĆA: SPC-u će biti oduzet tomos autokefalnosti MPC-a! Makedonska pravoslavna crkva postaje samostalna

Autor: L.B.

Nakon 55 godina raskola makedonske i srpske pravoslavne crkve, patrijarh srpski i arhiepiskop makedonski u četvrtak će zajedno služiti liturgiju pomirenja.

Time će i vjerskim obredom biti označen kraj podjele nastale 1967. godine kada je Makedonska pravoslavna crkva (MPC) jednostrano proglasila autokefalnost.

“Kako je lijepo i krasno kad sva braća žive zajedno“.


Ključno priopćenje SPC-a

Tim citatom 133. psalma Srpska pravoslavna crkva objavila je vijest koju je naslovila kao radosnu.

“S blagodarnošću Gospodu i s radošću obavještavamo svu punoću Svete Crkve da će Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije i Njegovo Blaženstvo Arhiepiskop ohridski i makedonski g. Stefan uz sasluženje svih arhijereja Srpske Pravoslavne Crkve i Makedonske Pravoslavne Crkve – Ohridske Arhiepiskopije u četvrtak, 19. svibnja 2022. godine, služiti svetu arhijerejsku Liturgiju u Sabornom hramu Svetog Save u Beogradu čime će se uspostaviti liturgijsko i kanonsko općenje dvije sestrinske Crkve u skladu s odlukom Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve“, navodi se u priopćenju na stranici SPC.

Međutim, ključno je priopćenje koje je SPC izdala dva dana ranije u kojem zaključuje da nema namjeru uvjetovati sestrinsku crkvu i ograničavati je u pogledu njezine jurisdikcije u matičnoj zemlji.

Carigradska patrijaršija ipak daje posljednju riječ

Pitanje konačnog statusa MPC će rješavati u dogovoru s Carigradskom patrijaršijom i ostalim pravoslavnim crkvama, priopćio je Sabor SPC.

Novinarka Vremena Jelena Jorgačević rekla je da je raspletu prethodila odluka Vaseljenskog patrijarha da izda tomos o autokefalnosti Ukrajinskoj crkvi.

“Ruska pravoslavna crkva se nije složila s tim i onda se postavilo pitanje kada je Vaseljenski patrijarh objavio odluku o crkvi u Severnoj Makedoniji što će se dogoditi. I odmah je istupila ruska pravoslavna crkva s priopćenjem da će poštovati svaku odluku SPC i njezinu jurisdikciju na teritoriju Sjeverne Makedonije. E sada je sa ovom odlukom SPC, crkva u Sjevernoj Makedoniji priznata od svih pravoslavnih crkava, što je sretna situacija”, objašnjava Jorgačević za N1.
Niški sporazum

Vladike MPC potvrdile su da postoji dogovor sa srpskom patrijaršijom, ali ne spominju najširu autonomiju, niti isključivo unutarnju samostalnost. Već i vanjsku.

“Put mora voditi ka tome da Vaseljenski patrijarh izda tomos o autokefalnosti, odnosno drugim riječima da oduzme eparhiji Srpske pravoslavne crkve, koja danas ima pravo na nadležnost u Makedoniji i preda ga Makedonskoj pravoslavnoj crkvi. Pritom, to mora biti učinjeno tako da se Srpska pravoslavna crkva usuglasi s tim da bi taj autokefalni status bio opće priznat u autokefalnom svijetu”, rekao je novinar Marjan Nikolovski.

Srpska i Makedonska crkva već su jednom bile nadomak dogovora o pomirenju. Bilo je to 2002. godine kada je i usuglašen Niški sporazum koji je podrazumijevao najširu autonomiju MPC. Tada su makedonski političari inzistirali da se njihova crkva povuče i ne potpiše sporazum.
Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.