Ilustracija/Screenshots

Plenković u Bruxellesu stao uz Hrvate u BIH: ‘Izbor Komšića znači da je izigran duh Daytona!’

Autor: Dnevno.hr

Nakon sastanka Europskog vijeća u Bruxellesu premijer Andrej Plenković komentirao je izbor Željka Komšića u BIH, javlja N1.

“Pojasnio sam da smo zabrinuti zbog scenarija u kojem je u Federaciji većinski konstitutivni narod Bošnjaci izabrao člana Predsjedništva Hrvata suprotno volji Hrvata u BiH. Pojasnili smo da se time izigrao duh Daytona, da taj scenarij nije dobar za funkcioniranje BiH, niti za sva tri naroda, u ovom slučaju za hrvatski narod. Naš apel na članice EU-a da pomognu političkim akterima u BiH da usvoje novi izborni zakon koji bi bio pravedan i u skladu s presudom Ustavnog suda onemogućio ovakvu zlouporabu propisa koji je doveo do ove situacije. Većina je tek nakon mog izlaganja shvatila dimenziju problema. Borisov, Orban, Sancez, Macron, Mogherini su podržali intervenciju. Zaključili smo da će biti provedena rasprava koja bi pomogla da se EU više angažira na onome što je propušteno ovaj izborni ciklus. Govorio sam to iz kuta zemlje koja je najangažiraniji odvjetnik europskog puta BiH, kao što su bile i sve vlasti RH u zadnjih 30-ak godina. Možemo biti što se tiče ove teme zadovoljni i odjekom i argumentacijom jer ih većina to još nije imala prililke ovako čuti”, rekao je Plenković.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.