Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Plenković posjetio Banja Luku pa otkrio: ‘Borimo se za BiH kao da se borimo za Hrvatsku’

Autor: Dnevno.hr

Predsjednik Vlade Hrvatske, Andrej Plenković, iznio je u subotu u Banjoj Luci svoje očekivanje da će Bosna i Hercegovina ispuniti uvjete za početak pregovora o članstvu u Europskoj uniji. Istaknuo je kako će Hrvatska i dalje snažno podržavati tu zemlju na njenom putu prema EU-u, kao i Hrvate koji tamo žive.

Plenković je naglasio: “Borimo se za BiH kao da se borimo za Hrvatsku”, te je istaknuo napore koji se ulažu kako bi se ispunili kriteriji postavljeni od strane Europske komisije za otvaranje pristupnih pregovora s BiH na sastanku Europskog vijeća u ožujku.

Naglasak je stavljen na zahtjeve Europske komisije koji uključuju otvaranje pregovora s Frontexom te donošenje tri zakona i provedbu reforme izbornog zakona. Premda je već postignut napredak u usvajanju zakona o sprječavanju pranja novca i otvaranju pregovora s Frontexom, još uvijek postoji rasprava o preostalim zakonima, što stavlja pritisak na rokove za njihovo usvajanje.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Odao počast biskupu

Unatoč tim izazovima, Plenković izražava uvjerenje da BiH može postići postavljene ciljeve i izražava kontinuiranu podršku Vijeću ministara BiH s čijom je predsjedateljicom Borjanom Krišto u kontaktu .

Dodatno je istaknuo važnost potpore Hrvatima u BiH i demonstriranje podrške novom banjolučkom biskupu don Željku Majiću, kao i zahvalnost prema sada umirovljenom biskupu Franji Komarici za njegove zasluge.

Lepa Brena iz inata suprugu napravila ovaj pothvat, priznala: ‘Počelo me nervirati’
“Biskup Komarica prošao je mučenički put hrvatskog naroda i svećenstva”, rekao je Plenković.

Plenković je naglasio važnost osiguravanja trajne stabilnosti i ubrzavanja procesa europskih integracija kako bi se potaknula povratak Hrvata na područje Banjolučke biskupije. Smatra da će jačanje Hrvatske i stabilnost BiH te usmjerenost prema europskom putu stvoriti povoljno okruženje za povratak Hrvata u svoje prijeratne domove.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.