Wikimedia

PARTIZAN RAZBJESNIO SRBIJU: ‘Srbin sam, al nisam bolesna Srbenda… Vratili ste se na opanak i šajkaču iz koje ste jedva izašli’

Autor: T. Budak

"Bašibozluk, bagra i brabonjci ustali da obnove Dušanovo carstvo. Srbi su samo protiv onoga tko bi htio da ih makar malo opameti, a oduševljeno kliču svakome tko ih još više zaglupljuje, unazađuje i unesrećuje", riječi su nekad slavljenog partizana.

Konstantin Koča Popović u bivšem je režimu slavljen kao veliki antifašist, general bivše JNA, zapovjednik partizanskog odreda i potpredsjednik bivše Jugoslavije. Iako je ordenjem okićeni Koča preminuuo 1992. godine, uspio je doživjeti Miloševićevu velikosrpsku politiku s kojom se nije slagao. Popović je dopuštao mogućnost da hrvatski i srpski lideri dođu do kompromisa, ali ne na račun trećih, tj. Bosne i Hercegovine. Konstantin Popović tako je u zadnjim godinama života posve otvoreno kritizirao nacionalističko buđenje u Srbiji kojeg se gnušao i kojeg je opisao ovako:

– Bašibozluk, bagra i brabonjci ustali da obnove Dušanovo carstvo. Srbi su samo protiv onoga tko bi htio da ih makar malo opameti, a oduševljeno kliču svakome tko ih još više zaglupljuje, unazađuje i unesrećuje. Žalosno je što su Srbi u civilizacijskom i kulturnom pogledu ostali na nivou na kojem su bili prije sto godina. Oni nisu u sukobu sa svijetom, već sa samima sobom, vraćajući se na šajkaču i opanak iz kojih su jedva izašli. Bio sam i ostao Srbin, ali nisam bolesna zadribanda i Srbenda. Takvi su izdali i osramotili srpski narod i narugali se njegovoj slavnoj povijesti – napisao je Koča Popović.

A evo i nekoliko značajnijih Kočinih citata iz 1991. godine:

– Nečija jednonacionalna “istina”, samim tim što je takva, ne može biti istina. Ona suzbija razboritost slobodnih građana.
– Nacionalne stranke nisu moj izbor. Ne mislim da se neće, na nesreću, održati na vlasti, ali za sebe pouzdano znam da svoju ideologiju neću graditi ni na opanku ni na šajkači
– HDZ je pobjedio dobrim djelom zahvaljujući Miloševiću. On je glavni zaslužnik ili krivac za tu pobjedu, jer je tako bezvezno vodio srpsku politiku da je morao potaknuti i natjerati ove da utočište traže u nacionalizmu
– Ćosić je Srbenda. A ja nisam Srbenda. Ja sam Srbin.

Autor:T. Budak
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.