fbpx
Foto: Screenshot

PAMTIT ĆE SE PO ZLU! PREMINUO VODITELJ TV BEOGRAD: Tvrdio da su u Vukovaru poklana srpska djeca i pričao o ‘drogiranim zengama’

Autor: S.V.

U svojoj 74. godini, preminuo je dugogodišnji novinar i urednik Televizije Beograd Miloš Marković.

Iako je Markovićeva karijera bila dugotrajna, ona neće biti upamćena kao plodonosna niti hvale vrijedna, barem što se Hrvatske i Bosne i Hercegovine tiče. Miloš Marković se, naime, u vrijeme najsurovijeg ratovanja u Hrvatskoj, koristio dezinformacija i lažima kojima je, plasirajući ih putem vodećih medija – raspirivao mržnju te tako pogoršavao ionako potpuno poremećene međuljudske odnose.

Putem medija širio mržnju i pozivao na osvetu

Mada nije riječ o jedinom novinaru koji je koristio mogućnost plasiranja lažnih vijesti koje su u to doba značile život ili smrt, Marković je bio jedan od najradikalnijih i vodećih medijskih djelatnika u Srbiji. Svojim je sugrađanima “trljao sol u ranu” izmišljenim izvještajima iz zaraćenog Vukovara, a ponajviše će ostati upamćen lažima o “desecima srpske djece poklane u Vukovaru”.


Dva dana nakon pada Vukovara, Marković je ugostio fotografa Gorana Mikića kojem je dopustio da javno iznese potpune laži, pa se tako u Dnevnikovom dodatku 20. studenog 1991. odvijao ovakav razgovor koji prenosimo u izvornom obliku.

– Voditelj : Ti kad si došao, šta si tamo video ?

– Goran Mikić: “Pa jednostavno, videli smo najlonske vreće pune malih leševa. Ja sam uspeo da se dopuzam na jedno dvadeset metara do njih. To se veoma lako može videti da su to deca od pet-šest godina, preklana, puna krvi oko glave . To je tako mučan prizor da i onim vojnicima su suze tekle, zaista, i po cenu života smo hteli to da…”

– Voditelj: “Imaš li neku procenu koliko je tih leševa koji bi se mogli nazvati dečjima?”

– Goran Mikić: “Pa, oni su povadili to iz podruma, to je bilo na gomile. Spajali su glave, tela, to je sve stravično izgledalo, bilo je sigurno oko četrdeset, verujem njihovom broju, preciznije nisam mogao da brojim, ali… .”

– Voditelj: “Dobro, imao si foto-aparat, jesi li probao da snimiš?”
– Goran Mikić: “Probao sam da snimim, ustao sam, međutim, prštali su meci oko mene, jedan vojnik repetirao je pušku u mene i naredio mi da se spustim, jer bi uostalom i ja poginuo….”

– Voditelj: “Tebi je izričito zabranjeno bilo da to snimiš? Imaš li neku predstavu da li je neko snimio?”

– Goran Mikić: „Pa, ne znam, pretpostavljam da je vojska to uradila, to bi bilo realno i trebalo je da se to uradi.“
Iako su tijekom razgovora prikazane fotografije ubijenih ljudi, na njima nije bila niti jedna koja bi posvjedočila o pokolju djece. Ipak, Miloš Marković i fotograf nastavili su razgovor u ovom tonu:

– Goran Mikić: Međutim, ovo sve što vidimo, to su prizori i ne najekstremni koje sam video.

– Voditelj: Mi kada smo zajedno pregledali, iako je sve ovo drastično i potresno i to je jedna morbidija neopisiva, ipak ima i onih fotografi ja koje bi bilo stidno i mučno prikazivati. Gorane hvala ti lepo na ovom ubedlivom i jako potresnom svedočenju.

– Goran Mikić: Hvala i vama.”

Optužio branitelje Vukovara da se drogiraju

Osim ovoga priloga koji je prikazan u Dnevniku RTS-a, Miloš Marković je, govoreći o zarobljenim braniteljima Vukovara, konstatirao da se “drogiraju”.

“Nakon jučerašnjeg oslobađanja Vukovara, zarobljena je i veća grupa ustaša. Dokaz za to su i ovi kadrovi zarobljenih fašista, zengi i mupovaca, snimljeni rano jutros u sabirnom centru neposredno iza linije fronta. Bez uniformi i oružja, i kuraži koju daje špric sa drogom, ovi ljudi ne izgledaju tako opasno, pa ih je lako čuvalo samo nekoliko stražara“,  piše u transkriptu zabilježenom u knjizi “REČI I NEDELA Pozivanje ili podsticanje na ratne zločine u medij ima u Srbij i 1991–1992”

 

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.