fbpx
Foto: Facebook/Benjamina Karić

OVO JE NOVA GRADONAČELNICA SARAJEVA: Glavni grad BiH preuzela na svoj trideseti rođendan!

Autor: Iva Međugorac

Sarajevsko Gradsko vijeće izabralo je Benjaminu Karić za gradonačelnicu glavnog grada Bosne i Hercegovine, a za tu dužnost predložila ju je Socijaldemokratska partija BIH čija je ona potpredsjednica.

Mlada Karić na ovu je poziciju izabrana glasovima svih vijećnika koji su sudjelovali na sjednici, a dužnost preuzima nakon što je istu odbio nekadašnji član Predsjedništva SFRJ Bogić Bogičević koji ujedno slovi za jednoga od najpopularnijih političara u Bosni i Hercegovini.

On je kao argument za odbijenicu naveo razočarenje zakulisnim igrama u gradskom vijeću koje je uz ostalo obilježila trgovina glasovima, a osim toga u prvom krugu izjašnjavanja iza njega nije stala očekivana većina vijećnika četiriju stranaka koje su ranije dogovorile koaliciju u sarajevskoj gradskoj vlasti.

Najmlađa doktorica pravnih znanosti

Karić je inače docentica zaposlena na travničkom Pravnom fakultetu, doktorirala je rimsko pravo u Zenici, a etnički se izjašnjava kao ostali. Iskustva vezanog za lokalnu samoupravu ne posjeduje, no najavila je da će se zalagati za interese stanovnika Sarajeva te očuvanje njegova kozmopolitskog karaktera.

Karić je rođena u Sarajevu, gradu čija je gradonačelnica postala na svoj 30. rođendan, a ondašnji mediji pišu kako je politički aktivna još od punoljetvstva. Od svoje 18. godine članica je SDA čija je potpredsjednica posljednje dvije godine. U svojoj zemlji Karić je poznata kao najmlađa doktorica pravnih znanosti, a osim što za nju tvrde kako je aktivna na političkoj sceni tako napominju i njene aktivnosti u akademskoj zajednici.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.