Foto: Screenshot/YouTube

KAO U ZATVORU: Kako žive kineski radnici u Srbiji? Trgovina ljudima, kuhinja puna štakora, strah od oduzimanja putovnice…

Autor: L.B.

“Očajni uvjeti za vijetnamske radnike koji grade tvornicu vrijednu 900 milijuna dolara pokazuju ponor između obećanih ulaganja iz Kine i mračne realnosti na terenu”, piše New York Times o tvornici Linglong u Zrenjaninu u Srbiji.

Naime, mediji već mjesecima pišu o neljudskim uvjetima u kojima rade vijetnamski radnici u Zrenjaninu. Bez toplog smještaja, kupaonice, ponekad hrane i slobodnih dana, oni se bore da zarade nešto novca kako bi se vratili u svoju domovinu.

Jedan od radnika, koji je zbog eventualne odmazde poslodavaca želio ostati anoniman, rekao je za NY Times da je on samo želio otići na Zapad kako bi promijenio svoj život. Promjenu je, međutim, i doživio, ali nažalost samo na gore.

‘Trgovina ljudima i uvjeti nalik zatvoru’

“Ispostavilo se da je posao u Srbiji, jednoj od najsiromašnijih europskih zemalja, gdje radi u tvornici guma u Zrenjaninu postao simbol ponora između obećanih ulaganja iz Kine i mračne realnosti na terenu. Iako je proglašena najvećom kineskom investicijom u Europi, tvornica Linglong vrijedna 900 milijuna dolara, sada je magnet za kritiku vlade Srbije koju protivnici optužuju za potčinjavanje Kini. Radnici kažu da su standardni problemi poput trgovine ljudima, da su uvjeti nalik zatvoru i da se zloupotrebljava životna sredina”, piše list.

Bivši radnik iz Vijetnama opisao je uvjete rada u Srbiji kao “opasne i jadne” i podvukao da je bio smješten u oronuloj kolibi prepunoj drugih radnika, te da su ga maltretirali kineski nadzornici.

Za građane Srbije ovakve investicije znače degradaciju životne sredine

NY Times piše i da je pitanje životne sredine zadalo “ozbiljnu glavobolju” Vučiću, koji je pretrpio kritike Europskog parlamenta zbog svojih odluka, ali i koji se svakog tjedna suočava s prosvjedima širom zemlje.

“Kineske investicije uključuju čeličanu u blizini glavnog grada Srbije, rudnik u Boru, a sve je to potaknulo bijes naroda. Iako se u provladinim medijima hvale kineske investicije, kod brojnih građana Srbije ovakve investicije predstavljaju sinonim za degradaciju životne sredine. Radnici su bili uplašeni da će im oduzeti putovnice i staviti ih u ‘moderno ropstvo'”, piše poznati list.




‘Ovo je kao pakao na zemlji’

Jedan od radnika koji je više od 15 godina radio za različite kineske kompanije u Koreji, Kuvajtu i Tajvanu, rekao je da nikada nije doživio tako loše uvjete kao na gradilištu Linglonga u Srbiji.

“Ovo je kao pakao na zemlji”, zaključio je radnik koji je dodao da su se uvjeti nešto poboljšali posljednjih tjedana.

“Mnogi radnici sada žive u dvokatnom betonskom bloku ograđenom metalnom ogradom, a nadgleda ih osiguranje iz Srbije. Jedan vijetnamski radnik, koji je isto želio ostati anoniman, kazao je da dijel malu sobu s još sedmero drugih kolega, te da je njihova kuhinja puna štakora. Iako je plaća od 900 dolara veća od one koju mogu zaraditi u Vijetnamu, često je isplaćivana sa zakašnjenjem i u nešto manjem iznosu, ako je radnik bio bolestan, slobodan ili je jednostavno bilo loše vrijeme”, piše NY Times.




Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.