Foto: Unsplash, Ilustracija

Ovi kriminalci drmali su posljednjom Jugoslavijom: Njihova ‘drskost’ nije znala granice

Autor: Bruno De Zan

Zemunski klan bio je najmoćnija kriminalna organizacija na Balkanu. Najaktivniji je bio od 2000. do 2003. godine. U tom periodu su kontrolirali prijevoz teških droga iz Turske prema Europi, a bogatstvo su stekli prodajom heroina, ali i novcem iskamčenim od otmica poznatih bogataša.

Klan je takoreći spontano evoluirao iz skupine sitnih kriminalaca. Vođe klana bili su Dušan Spasojević, poznat kao Duća i Šiptar i Dimitrije Antolčić, koji su ratno iskustvo stekli u ratu devedesetih. Kriminalci su iskoristili kaos institucija koji je nastao uslijed Miloševićeva pada kako bi stvorili mrežu plaćenih političara koji su tolerirali njihovo djelovanje.

Organizaciji su se pridružili i članovi Crvenih beretki, posebne postrojbe Službe državne bezbednosti, a među njima je bio i zloglasni Milorad Ulemek, poznat kao Legija. Članovi Beretki prošli su kvalitetnu vojnu obuku i imali su poveznice sa srbijanskom obavještajnom službom UDB-om.

Foto: X Screenshot

Počeci i uspon

Počeci ove kriminalne organizacije bili su veoma “skromni”. Prijatelji iz djetinjstva Dušan Spasojević i Mile Luković u jeku teške ekonomske situacije odlučili su se zaraditi onkraj zakona. Počeli su obijanjem automobila i krađom kazetofona, zatim su prešli na krađu automobila i konačno krijumčarenje teških droga. U većim srbijanskim gradovima organizirali su mrežu dilera koji su im bili odani.

Preživjeli policajci otkrili jezive detalje zločina nad Hrvatima: ‘Radio je grozne stvari’

Jednom kad su im se pridružili siledžije iz Crvenih beretki organizacija je postala nasilnija. Počeli su s likvidacijama konkurencije. Beogradsko podzemlje moralo im se prikloniti pod prijetnjom smrću. Uz partnerstvo s Legijom postali su najmoćnija kriminalna organizacija na Balkanu, a u Srbiji su bili strah i trepet političara.
Zauzvrat za informacije o kosovskim teroristima, 2001. godine srpske specijalne snage su obučavale oružani dio Klana na “specijalnim treninzima”, što pokazuje da su bili povezani sa srbijanskom vladom. Zaradili su i na otmicama srbijanskih bogataša za koje bi tražili visoku otkupninu. Među otetim bili su biznismeni Miroslav Mišković, Milija Babović i Milenko Aleksić, zatim Vuk Bajrušević, i Suad Musić. Pretpostavlja se da Klan stoji i iza otmice sina pjevačice Lepe Brene i tenisača Slobodana Bobe Živojinovića.

Foto: Srđan Vrančić, Cropix

Kako su izbjegli suđenje

U Beogradu su, zbog raširenog organiziranog kriminala koji je u javnosti mjesecima uzrokovao strah, 2000. godine organizirane demonstracije kojima se tražila reakcije Vlade. Vladajuća Demokratska stranka, na čijem čelu je bio Zoran Đinđić, najavila je obračun s kriminalom. Međutim tad se još nisu znala imena zemuaša, koji su se tad skrivali iza Surčinske grupe koju je predvodio Ljubiša Buha Čume.

Istražitelji su presreli njihove telefonske razgovore iz Pariza, gdje su trošili silan novac koji su zaradili otmicama. U pozivima su planirali novu operaciju trgovanja kokainom iz Kolumbije. Već su dogovorili prvu pošiljku, ali francuska policija ih je tad uhitila u zračnoj luci i izručila Srbiji.
Međutim zemunaši su imali toliko veze u srbijanskom pravosuđu da su izbjegli zakonu, usprkos snimljenim dokazima. Kasnije je otkriveno da je na platnoj listi zemunaša bio zamjenik srbijanskog državnog tužitelja Milan Sarajlić.

Foto: Srđan Vrančić, Cropix

Zaoštravanje odnosa

Nakon što su na tako nonšalantan način izbjegli zakonu, zemunaši su postali još više drski. Rastao je broj brutalnih ubojstava u partnerstvu s Legijom. Imali su dojam da su nedodirljivi.

Crvene beretke su u studenom 2001. godine organizirale pobunu u kojoj su blokirale Savski most u Beogradu, a srpske vlasti su odlučile da se neće upletati. Pobuna je zaustavljena na miran način, kompromisom kojim je premijer pristao postaviti Legijinog čovjeka na ključno mjesto u službi sigurnosti, čime su zemunaši bili informirani o svim mogućim akcijama djelovanja protiv njih.

Međutim država je izglasala Zakon o svjedocima suradnicima, kojim je htjela potaknuti uhvaćene članove Klana da razotkriju aktivnosti zemunaša. Najavljeno je svjedočenje Ljubiše Buhe, koji je trebao razotkriti nove detalje zemunaških operacija, čime bi otvorio put za njihovo uhićenje. Zemunaši su bili svjesni da se nalaze u škripcu i da bi njihovoj strahovladi mogao doći kraj, pa su se odlučili na zadnji očajnički potez kojim bi prisilili Vladu da obustavi istragu. Zemunaši su se odlučili na ubojstvo premijera Đinđića koji je pokrenuo hajku na njih.

Foto: Srđan Vrančić, Cropix

Ubojstvo premijera

U veljači 2003. godine pokušano je nekoliko atentata na premijerov život. Na autocesti Beograd-Novi Sad kamion je naglo skrenuo u traku u kojoj je bila kolona vozila Đinđićevog osiguranja i među njima vozilo u kojem je bio Đinđić. Đinđiću je ozlijeđena noga te je nakon toga hodao na štakama. Vozač kamiona bi je Dejan Milenković Bagzi, a  okolo su navodno bili raspoređeni i ubojice sa zoljama koji su trebali pucati na premijera kad izađe iz vozila. Međutim taj pokušaj ubojstva bio je bezuspješan, ali je Milenković uhićen samo zbog krivotvorenja isprava i pušten je za samo četiri dana.

Samo dva tjedna nakon incidenta s kamionom, 12. ožujka 2003. godine u Đinđića su pucali pred zgradom Vlade u Beogradu. Pripadnik srbijanske Jedinice za specijalne operacije Zvezdan Jovanović premijera je pogodio s drugog kata zgrade Zavoda za fotogrametriju u Ulici admirala Geprata. U zgradi i oko nje bili su raspoređeni drugi zemunaši, a u operaciju su bili uključeni i agenti iz Službe državne sigurnosti koji su prenosili lokaciju premijera.

Ubojstvo premijera očigledno je bilo pomno planirano. Jovanović je ispalio dva metka u premijera, a već prvi mu je pogodio srce. Đinđić je žurno prebačen u bolnicu ali je ondje ubrzo preminuo usprkos kirurškoj intervenciji. Jedini svjedok je navodno bio Kujo Kriještorac, koji je rekao što je vidio policiji. Ubijen je nekoliko dana nakon što je ispričao što se dogodilo.

Foto: X Screenshot

Operacija Sablja

Zemunaši su očekivali da će ubojstvom premijera koji im se suprotstavio ostvariti potpunu dominaciju u državi i da ih se više nitko neće usuditi dirnuti. Međutim ustvari su uzrokovali suprotnu reakciju i protiv organiziranog kriminala je pokrenuta velika istraga. Srbija će pokazati da ipak neće tolerirati ubojstvo premijera.

Progovorio osumnjičeni za ubojstvo žene u Zagrebu: ‘Napala me ničim izazvana’

Policija je akciju lova na zemunaše nazvala Operacija sablja. Proglašeno je izvanredno stanje Operacija započela neposredno nakon Đinđićeva ubojstva, a trajala je do 22. travnja. Za to vrijeme privedeno je čak 11.665 osoba povezanih s organiziranim kriminalom. Među tim osobama bilo je mnogo javnih i estradnih ličnosti. Uhićen je i Legija koji je optužen za ubojstvo Đinđića i za planiranje atentata na Ibarskoj magistrali. Osuđen je na kaznu od 40 godina.

I tako je zbog oholosti i drskosti pao Zemunski klan. Da su zadržali politiku suradnje s korumpiranom vladom možda bi mogli nastaviti s djelovanjem, ali u pohlepi oni su htjeli ostvariti još veću moć u društvu. Stravično je da su uspjeli usred bijela dana u samom centru Beograda ubiti premijera, ali povijest je pokazala da je to bila kap koja je prelila čašu i zato su konačno uhvaćeni i njihova organizacija je uništena.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.