Foto: Klix.ba

OVDJE SE ŽELIO SAKRITI: Zavirite u misteriozni tajni tunel. TITO ga je osobno dao sagraditi u strahu od vojnih napada

Autor: D.D

Serijal ‘’Ex YU crtice’’ danas se bavi tajnim Titovim tunelima kod Sarajeva, koje je prošle godine otkrio portal Klix.ba.

Dok je lokalno stanovništvo pedesetih godina bilo zabrinuto zbog konstantnih potresa, Titovi vojnici iz udaljenih dijelova Srbije, Makedonije i Slovenije kopali su vojni tunel koji je trebao osigurati sigurnost i komunikaciju uslijed neočekivanih napada, piše Klix.ba

Iznad Židovskog groblja pod ‘’Debelim brdom’’ nalazi se tunel za koji se misli kako je napravljen poslije Drugog svjetskog rata ukoliko bi se dogodili vojni napadi ili prirodne katastrofe. Tijekom rata u BIH od 1992. do 1995. godine koristili su ga srpski vojnici, a nakon rata njihova unutrašnjost je devastirana.

Na spomenutom mjestu nalazila se i kasarna Bosut, a čitav kompleks zvao se radio relejno čvorište Bosut Sarajevo.

 

 




Tunelima koji su izgrađeni pristup je otežan i ne može im se samo tako lako pristupiti. Građeni su od betona, armature, lima i katrana, a prostiru se kilometrima i izlaze na vrh brda. Ekipu Klixa tunelima je proveo član Gorske službe spašavanja Emir Murga. Kako im je Murga objasnio iznad Sarajeva postoje tri vojna tunela, na Trebeviću, ispod Sunnylanda i taj u Debelom brdu.

Trebević je planina vulkanskog porijekla, nije sasvim formirana, zbog čega je bilo nešto lakše iskopati tunele. Murga navodi kako je tunelima rizično hodati sam, bez odgovarajuće opreme i nepoznavanja unutrašnjosti jer postoji puno krakova tunela, neki izlazi su neprohodni, a nema ni telefonskog signala.
Jedan od mještana tvrdi kako su tuneli izgrađeni nakon Drugog svjetskog rata, a pretpostavlja se da su jedan od Titovih tajnih skloništa koji su izgrađeni po bivšoj Jugoslaviji, otkriva i da je lokacija prije devedesetih godina i rata bila ograđena betonskim stupovima, te da ju je čuvala vojska. Ostaci betonskih stupova ovdje su vidljivi, no potpuno su obrasli, piše Klix.ba.

 




Foto: Klix.ba

 

Vidljivo je da je u izgradnju ovih tunela nekada uložen ogroman novac, a oskudni pismeni i usmeni dokazi govore o tome da su građeni za vrijeme Josipa Broza Tita. Pretpostavlja se da su bili jedan od 26 podzemnih objekata Jugoslovenske narodne armije (od kojih je šest u BiH) čiju je gradnju naredio lično Tito iz bojazni od vojnih napada. Procjenjuje se kako je njihova gradnja koštala 90 milijardi dolara, a neki od takvih objekata nalaze se kod Konjica, u Han Pijesku i Bihaću.

 

Autor:D.D
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.