OTKRIVAMO: Ukrajinski događaji imaju ‘beogradski rukopis’ organizacije CANVAS Srđe Popovića koji se hvali organiziranjem revolucija po svijetu!

Autor: D.Boroš

Zanimljivo da bivša Milanovićeva šefica za PR Zinka Bardić na svom legalnom Facebook profilu ima posebno istaknut znak stisnute šake koji tako neodoljivo podsjeća na službeni znak Popovićevog "Otpora" i "CANVAS-a". Samo što je njena šaka (slučajno) crvene boje, a "otporaška" crne.

Svjetski mediji danima izvještavaju o Ukrajini, analizirajući uzroke i posljedice događaja koje jedni nazivaju prosvjedima i nemirima, a drugi revolucijom. No, novija nas povijest uči kako ništa nije slučajno.

Scenarij je uglavnom isti i ponavlja se još iz devedesetih godina prošlog stoljeća. “Događanja naroda”, studenti na ulicama, masovni prosvjedi, neredi, policija i na kraju vojska i sveopći rat. Iako sve podsjeća na vrijeme raspada SFRJ i Miloševićev “rukopis”, s vremenom se taj scenarij nadopunjavao, modernizirao i usavršavao, tako da danas u svijetu postoje legalne organizacije i udruge koje se bave rušenjem onih režima koji nisu po volji svjetskim centrima moći.

Jedna takva postoji već desetljeća i pol u Beogradu i vodi ju profesor na tamošnjem Filozofskom fakultetu Srđa Popović.

Taj četvrdesetogodišnji srpski politički aktivist poznat je kao jedan od osnivača i vođa studentske organizacije “Otpor”, zaslužne za organizaciju demonstracija koje su dovele do rušenja srpskog predsjednika Slobodana Miloševića.

Inače, nakon prvih post-miloševićevskih izbora, Popović koji nema ništa s poznatim imenjakom i prezimenjakom – pokojnim beogradskim odvjetnikom, je kao član Demokratske stranke premijera Đinđića izabran u srbijansku skupštinu u kojoj je sjedio sve do 2003. Nakon Đinđićeve smrti od Otpora je stvorio kratkotrajnu političku stranku, ali na izborima nije uspjela prijeći cenzus i ući u Skupštinu, pa se brzo prebacio na “unosnije poslove”.

Godinu dana kasnije, osnovao je međunarodnu organizaciju Centre for Applied Nonviolent Action and Strategies (Centar za primjenjene nenasilne akcije i strategije) koja je iskustva u rušenju Miloševića nastojala iskoristiti kako bi se, prema Popovićevom mišljenju, “promovirala demokracija u autoritarnim državama Euroazije”.

Nije čudno da su njegove ideje i organizacija vrlo brzo postala miljenica Zapada, koji je pomagao u brojnim revolucijama zadnjih desetljeća, a posebno u “Arapskom proljeću”. Sam Popović ni ne skriva kako CANVAS educira aktiviste širom svijeta o “nenasilnom” načinu borbe protiv diktatura, a o tome drži predavanja na uglednim američkim sveučilištima. Osim toga, o svojoj je strategiji govorio u još 40-tak zemalja svijeta, jasno uglavnom onima u kojima su se poslije toga događale revolucije. Ono što je posebno zanimljivo je činjenica da Popovićeve – kako bivša tako i sadašnja organizacija – djeluju potpuno javno i nemaju apsolutno nikakvih problema s financiranjem!!
Iako je prije nekoliko dana u jednom razgovoru za njemačke medije zanijekao da je neposredno umiješan u najnovija događanja u Ukrajini, priznao je svoju ulogu u mnogim drugima. O tome je pisao i WikiLeaks u svojim izvješćima, tvrdeći kako Popovićeve udruge financira izravno američka CIA.

Dakle, Popović uopće ne taji da su “Otporaši” surađivali s jednim od ukrajinskih pokreta tijekom “Narandžaste revolucije”.

– Moguće je da je ovo logična posljedica činjenice da su ljudi iz bivšeg ‘Otpora’ radili u Ukrajini s pokretom Pora, nestranačkom organizacijom koja je imala otporaški pristup tijekom Narandžaste revolucije 2004. godine, tvrdi Popović i dodaje kako je u pitanju zemlja koja je podijeljenja između Moskve i Bruxellesa i sada je u tijeku sudar te dvije opcije.
– Mi sada proučavamo situaciju u Ukrajini – to nam je posao, moramo znati šta se događa – veliki brojevi su na strani prosvjednika, a s druge strane imamo vlast koja nije spremna za kompromis. Očito se mora naći kompromis, ali mi sve ovo ipak ne liči na klasičnu nenasilnu revoluciju, kaže miljenik zapadnih obavještajnih službi.

No ono što ga otkriva su njegovi simboli koji ostavljaju krvav trag gdje god se pojave. Jedan od njih je upravo i crna stisnuta šaka – simbol svih njegovih “nenasilnih” organizacija koje se očito bave uzgojem ljubičica koje onda nose na prosvjede od Kaira do Kijeva.

– Do sada su tijekom raznih prosvjeda u svijetu sedam ili osam puta korišteni naši simboli – očito je ta receptura ljudima neodoljiva. Grupe koje organiziraju prosvjede jako brzo uče i moguće je da ih naši simboli inspiriraju, kaže Popović.

Zbog toga nije čudo, kako kaže, što se i na ovim prosvjedima pojavljuje izmjenjena “otporaška” šaka koja je simbol srpskog “Otpora”. Stvorena je 1998., a do sada je kopirana sedam, osam puta – u Gruziji, Egiptu, Sloveniji, Kijevu…

Jasno je zašto Popović negira bilo kakvu vezu s Ukrajinom, iako su Srbi vrlo aktivno uključeni u krvoproliće na Majdanu. Naime, događaji su otišli daleko i nitko ne zna kako će zapravo sve završiti, a jednoga dana netko će postaviti pitanje i odgovornost za stotine mrtvih.

Isto tako, nedavno je otvoreno kazao kako će se oni uključiti u događaje u BiH ako se ispune tri uvjeta – dobra organizacija, jedinstvo demonstranata i jasni ciljevi.

Iako kaže da je jasno kako u BiH vlada „ogromno nezadovoljstvo”, Popović naglašava da prosvjedi tamo još nisu prešli u pokret i da je to ono što ih može osuditi na neuspjeh.

– Mi radimo po pozivu, a za sada nas nitko u BiH nije zvao. Ukoliko je neka grupa u BiH zainteresirana kako ta znanost o političkim pokretima funkcionira, mi smo uvijek spremni odazvati se, kaže Popović.

Zanimljivo da Popović ima sljedbenike i u Hrvatskoj. Jedna od njih je, i dugogodišnja Milanovićeva (nedavno smijenjena) komunikacijska savjetnica Zinka Bardić koja na svom legalnom Facebook profilu ima posebno istaknut znak stisnute šake koji tako neodoljivo podsjeća na službeni znak Popovićevog “Otpora” i “CANVAS-a”. Samo što je njena šaka (slučajno) crvene boje, a “otporaška” crne.

Autor:D.Boroš
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.