Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Otkriće Spiegela pokazuje da Slovenija može provoditi arbitražno rješenje

Autor: Hina

Hrvatska je dužna implementirati arbitražnu presudu o granici, kazao je u ponedjeljak slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar, osvrćući se na pisanje njemačkog Spiegela koji je tijekom vikenda objavio stajalište pravne službe Europske komisije u vezi zahtjeva Slovenije da se Bruxelles pridruži tužbi Slovenije protiv Hrvatske u vezi s neprovedbom arbitražnog rješenja.

“Hrvatska je dužna provesti presudu arbitara i neprovođenjem odluke sudaca krši međunarodno pravo i pravo Europske unije”, ustvrdio je Cerar u izjavi za novinare.

Dodao je da Slovenija ima pravo da “u okviru svojih granica ostvaruje svoja suverena prava”, referirajući se na tužbu slovenske vlade pod njegovim ranijim vodstvom, u kojoj se tvrdi da odluka Hrvatske da ne provede presudu arbitara u Savudrijskoj vali onemogućava provođenje zajedničke europske ribolovne politike u dijelu zaljeva koji je bio predmetom spora.

Mišljenje komisijine pravne službe koju je objavio Spiegel potvrđuje ono što je Slovenija navela u svojoj tužbi protiv Hrvatske, iz tog mišljenja jasno slijedi da arbitraža važi za cijelu Europsku uniju, kazao je Cerar.

“Slovenija ima pravo implementirati arbitražnu presudu, ona je poštuje i nadležna je da u granicama svoje suverenosti, u okviru svojih granica, provodi suverena prava”, kazao je Cerar u Ljubljani.

Arbitražna je presuda po njegovim riječima obvezujuća i to bi bila čak i da Slovenija nije tužila Hrvatskzu sudu EU-a, a Slovenija tužbom želi “dodatno dokazati” da Hrvatska neprovođenjem presude “krši pravo EU-a”, dodao je novi šef slovenske diplomacije, pojašnjavajući da je tužbom izvršen dodatni pritisak na Hrvatsku kako bi ona arbitražnu presudu prihvatila i implementirala.

Jedina opcija po kojoj bi Slovenija mogla pristati na povlačenje tužbe da Hrvatska donese odluku da će arbitražu poštovati i primijeniti jer bi u tom slučaju tužba postala bespredmetna, naveo je Cerar, a kritizirao je i ponašanje Europske komisije u vezi s arbitražnim sporom, ocjenjujući da je nenačelan i pristran.




To što Europska komisija nije niti stavila na dnevni red mišljenje svoje pravne službe o arbitraži morat će pojasniti odgovorni u Bruxellesu, rekao je Cerar, dodavši da je odluku u vezi s mišljenjem pravne službe o arbitraži donio predsjednik Komisije Juncker jer se radilo o njegovoj “autonomnoj odluci” koja je inače u Sloveniji doživjela brojne kritike prijašnje Cerarove i sadašnje Šarčeve vlade.

Slovenija se ne može neposredno miješati u rad Europske komisije, ali može i dalje ustrajno izražavati svoja stajališta, kazao je Cerar, dodavši kako “Europska unija stoji ili pada na vladavini prava”, odnosno da je Komisija u slučaju Hrvatske napravila opasan presedan.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.