screenshoot

OSUDILI VOĐU ŽENSKIH ČETNIČKIH POSTROJBI! ‘Kapetanica Rada gurala je trnje u međunožje bolničarke Petog korpusa’

Autor: Snježana Vučković

Ranka Tomić osuđena je pred Odjelom za ratne zločine Višeg suda u Beogradu na pet godina zatvora i to za ratni zločin prema ratnim zarobljenicima u mjestu Radić kod Bosanske Krupe 1992. godine.

Prema prvostupanjskoj presudi, Ranka Tomić je osuđena jer je u srpnju 1992. u mjestu Radić, kao zapovjednik “Fronta žena Petrovac” pri Petrovačkoj brigadi VRS mučila, nečovječno postupala, nanosila velike patnje i povrijeđivala tjelesni integritet, te sudjelovala u ubojstvu ratne zarobljenice Karmene Kamenčić (18), bolničarke Petog korpusa Armije BiH.

Ženski četnički odred je ranio, pa zarobio

Ona je, naime, kobnoga dana potpuno nenaoružana bila u izvidnici s pripadnicima Ključko-sanske satnije koja je na povratku upala u zasjedu kod mjesta Radić u blizini Bosanske Krupe. Karmen je pogođena s tri metka a naknadno će se ispostaviti da bi za nju bilo puno bolje da je umrla na licu mjesta. Istraga je pokazala da je tako ranjena dospjela u ruke svoje krvnice Ranke Tomić, zapovjednice četničke “Ženske fronte”.

“U dvadeset godina sam se naslušao i nagledao mnogo stravičnih priča u kojima ljudi ljudima u ratu čine nezamislive stvari. Žive lomače, odgrizanje testisa, silovanje metalnom štangom, masakri žena i djece, sve gore od goreg, ali nekako me uvijek najdugotrajnije pogodi slučaj iz Bosanske Krupe, srpnja 1992.godine”, piše novinar Edi Ramulić koji je iz optužnice “prekucao” sve detalje ovog monstruoznog zločina:

Stravično mučenje nesretne bolničarke

“Kada su pripadnice „Fronta žena Petrovac” oštećenu Kamenčić Karmenu odvele u jednu dolinu u blizini škole u mjestu Radić (općina Bosanska Krupa), gdje je bio okupljen veći broj žitelja tog mjesta, nakon čega joj je optužena Tomić Ranka naredila da skine svu odjeću sa sebe i potom da tako gola puže po zemlji, uslijed čega je oštećena zadobila brojne povrede u vidu razderotina po tijelu, da bi joj potom naredila da sama sebi iskopa grobno mjesto, pritom joj stavljajući granje crnog trna među noge, da bi joj u jednom trenutku prišle i tukle je ljeskovim štapovima po tijelu, sve dok se štapovi ne bi slomili.  Zatim je Tomić Ranka oštećenoj nožem odsjekla kosu, praveći joj pritom nožem znak križa na glavi, a zatim joj isto nožem urezala znak križa cijelom dužinom njenih leđa, što je kod oštećene izazvalo obilno krvarenje. Zatim je uzela nož i oštećenoj razrezala donji dio uha što je kod Karmene izazvalo još obilnije krvarenje, a optužena Tomić Ranka je zatim oštećenoj Kamenčić Karmeni naredila da pjeva srpske pjesme i da se klanja, stavljajući joj pritom uz pomoć čizme glavu u goveđu balegu i tukući je lopatom po stražnjici.




Nakon toga su oštećenu odvele u drugu dolinu 70 metara udaljenu od navedene, gdje se u društvu sa njima nalazio i tada mlađi maloljetnik rođen 14.08.1976.godine, pa kada su tamo svi zajedno stigli, oštećenoj su naredili da ponovo sebi kopa grobno mjesto, ali s obzirom da oštećena usljed preživljenog mučenja za to više nije imala snage kopanje rupe je završio maloljetnik, nakon čega je oštećenoj naredio da legne na leđa u već iskopanu rupu, što je ona i učinila, da bi joj potom iz vatrenog oružja – automatske puške, u predio grudi i trbuha ispalio između 5 i 7 metaka usljed čega je, od zadobijenih povreda, Kamenčić Karmena na licu mjesta i umrla.”




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.