foto: wikimedia.commons

Ospice se ponovno pojavile u susjedstvu, u Sloveniji otkriveni novi slučajevi

Autor: Hina

Zbog dvojice pacijenata koji su potkraj prošlog tjedna u Ljubljani nakon povratka iz inozemstva zatražili zdravstvenu pomoć, nakon čega je utvrđeno da su su zaraženi ospicama, zdravstvene ustanove u Sloveniji pozvale su sve one koji su s njima bili u kontaktu da se jave svojim liječnicima kako ne bi došlo do širenja infekcije.

Kako javljaju slovenski mediji, ljubljanski Sveučilišni klinički centar (UKC), čijoj su se hitnoj službi protekle subote javili oboljeli koji su prije toga boravili u Rusiji i Njemačkoj, te nacionalni institut za javno zdravlje ovih dana obavještavaju pacijente koji su s oboljelima bili u čekaonici te članove njihovih obitelji da se jave svojim liječnicima. Riječ je o oko 200 osoba koje su prijedijagnosticiranja bolesti u čekaonici bile u kontaktu s oboljelima i tako se mogle zaraziti  ako nisu bile cijepljene ili nisu preboljele ospice.
Obavezno cijepljenje u Sloveniji provodi se od 1968. godine, a od 2010. godine bilježe se samo rijetki povremeni slučajevi te bolesti, obično kod pacijenata koji su boravili u inozemstvu.
Navodno su oboljeli prilikom prijema nosili maske, a utvrđeno je da nisu bili visoko zarazni, no mjere opreza poduzete su jer su ospice vrlo zarazna bolest, a prema tvrdnjama liječnika, mogu se u bliskom kontaktu prenijeti na druge osobe u istoj prostoriji za samo desetak minuta.
Prema podacima javnih zdravstvenih službi, procijepljenost predškolske djece protiv ospica, zaušnjaka i rubele iznosila je prošle godine 93,1 posto.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.