Optuženi za ratni zločin razočaran u Srbiju

Autor: hina

Simatović, bivši zapovjednik jedinice za specijalne operacije srbijanske službe državne sigurnosti (SDB), je razočaran u državu jer mu nije obnovljeno jamstvo za privremeno puštanje na slobodu.

Franko Simatović optužen pred Haaškim sudom za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, razočaran je u Srbiju a njegovi odvjetnici optužuju srbijanske vlasti da bez objašnjenja nisu dale jamstvo za njegov boravak na slobodi tijekom zimske stanke u sudu, prenose u četvrtak beogradski mediji.

Simatović, bivši zapovjednik jedinice za specijalne operacije srbijanske službe državne sigurnosti (SDB), je razočaran u državu jer mu nije obnovljeno jamstvo za privremeno puštanje na slobodu, unatoč tome što je, po riječima njegovih odvjetnika, Haaški sud odobrio njegovo oslobađanje tijekom zimske stanke.

Odvjetnik Mihajlo Bakrač iz odvjetničkog ureda Fila, u izjavi koju prenosi srbijanska novinska agencija Beta, kazao je kako se pretpostavlja da je problem u srbijanskoj obavještajnoj službi Sigurnosno informativnoj agenciji (BIA), ‘jer nemamo problem sa Nacionalnim vijećem za suradnju sa tribunalom, a neslužbeno smo doznali da ni policija nema problema da Simatoviću osigura pratnju i sigurnost tijekom boravka na slobodi’.

Odvjetnici Simatovića, kaže Bakrač, ne znaju zašto država nije obnovila jamstvo, ali su neslužbeno doznali da je srbijanska vlada prošlog četvrtka raspravljala o tome i da su neki ministri bili za davanje jamstva, ali da je većina članova vlade bila protiv.

– Simatović je duboko povrijeđen i razočaran jer njegova država ne stoji iza njega, rekao je Bakrač te podsjetio da je država po Zakonu o suradnji s Haaškim sudom dužna pružiti jamstva optuženima kojima sud odobri privremeno puštanje na slobodu.

Država je to činila više puta i u slučaju Simatovića, ali nije odgovorila na posljednji zahtjev odbrane upućen vladi 15. studenog, naveo je Bakrač te dodao kako ‘ovakva odluka apsolutno može imati i utjecaja na presudu, jer se šalje poruka da optuženi nije dobrodošao u svojoj državi’.

Odvjetnik Vladimir Petrović ukazao je na mogućnost da raspravno vijeće Haaškog suda naredi Srbiji da Simatoviću osigura pratnju i provodi zakon te je najavio da će njegova obrana to i tražiti od suda.




Bivši šef srbijanske službe državne sigurnosti Jovica Stanišić i njegov pomoćnik Franko Simatović optuženi su za zločine nad hrvatskim i muslimanskim stanovništvom tijekom ratova u Hrvatskoj i BiH.

Optužnica u pet točaka tereti Stanišića i Simatovića za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja počinjene na području Hrvatske i BiH progonom, ubojstvima, deportacijama i drugim nečovječnim djelima. Zločine su, po optužnici, u Hrvatskoj i BiH počinile jedinice SDB-a, odnosno postrojbe i paravojne formacije koje je stvorila SDB ili je pomogla njihovu stvaranju. Među tim jedinicama su i ‘Crvene beretke’, ‘Škorpioni’, Arkanovi ‘Tigrovi’, ‘Knindže’, pripadnici Martićeve policije, kao i milicija tzv. SAO Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.