fbpx
Foto: Dejan Rakita, PIXSELL

ODZVONILO DODIKOVOJ BAHATOSTI? SAD ga stavio na ‘crnu listu’ i uveo mu sankcije: ‘Sijao podjele, ugrožavao Dayton, destabilizirao koruptivnim aktivnostima…’

Autor: L.B.

Sjedinjene američke države proširile su listu sankcija koje se odnose na radnje koje se povezuju s korupcijom širom svijeta, a na listi se nalaze pojedinci i tvrtke koje djeluju u BiH.

Nakon što je Ministarstvo financija SAD-a u prosincu objavilo proširenu listu sankcioniranih osoba i kompanija iz Srbije, Hrvatske, Kosova i Bugarske, a koje se povezuju s korupcijom i drugim nezakonitim aktivnostima, “crna lista” je sada proširena i na tvrtke te pojedince iz Bosne i Hercegovine.

Prema ažuriranoj listi, sankcije SAD-a, a koje su povezane s Bosnom i Hercegovinom, uvedene su za: Alternativnu televiziju iz Banje Luke zbog povezanosti s Miloradom Dodikom i Miloradu Dodiku, članu predsjedništva Bosne i Hercegovine.


Escobar još u studenom najavio sankcije

Podsjetimo, dužnosnici SAD-a već dulji period najavljuju kako su sankcije za brojne pojedince u BiH već na “stolu”.

O mogućnosti uvođenja sankcija protiv firmi i pojedinaca u BiH najviše je najavljivao specijalni izaslanik američkog predsjednika za Zapadni Balkan, koji je tijekom posjeta početkom studenog naglasio da su sankcije spremne i usmjerene na pojedince, navodi Klix.ba.

“Ove sankcije se odnose na pojedince i lideri moraju biti osobno odgovorni. Jesmo razgovarali o sankcijama i sankcije su na stolu. I ne samo sankcije, postoje druga ekonomska sredstva koja se mogu provesti, ne samo protiv lidera koji provode antidejtonske aktivnosti, već i protiv onih koji im daju podršku, protiv kompanija koje im pomažu”, najavio je tada Escobar.

Dodik potkopavao stabilnost i ugrožavao mirovni sporazum

U obrazloženju sankcija navodi se da je Dodik na novoj američkoj crnoj listi zbog potkopavanja stabilnosti, zbog korupcije i ugrožavanja mirovnog sporazuma.

“Dodik je potkopao institucije BiH pozivajući na oduzimanje državnih nadležnosti i pokrećući stvaranje paralelnih institucija u entitetu Republika Srpska (RS). Štoviše, Dodik je iskoristio svoju poziciju u BiH da akumulira osobno bogatstvo kroz korupciju, mito i druge oblike korupcije. Njegova etnonacionalistička retorika, koja izaziva podjele, odražava njegove napore da unaprijedi ove političke ciljeve i odvrati pažnju od njegovih korumpiranih aktivnosti. Kumulativno, ove akcije ugrožavaju stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum, riskirajući time širu regionalnu nestabilnost”, navodi se u obrazloženju.

“Naglašava se da su sankcije uvedene zbog Dodikove destabilizirajuće koruptivne aktivnosti i pokušaja demontaže Dejtonskog mirovnog sporazuma motivirani vlastitim interesom, ugrožavaju stabilnost Bosne i Hercegovine i cijele regije”, rekao je podsekretar Trezora za terorizam i financijsku obavještajnu službu Brian E. Nelson.
‘Javno ocrnio druge etničke i vjerske grupe u BiH, dodatno sijući podjele i političke zastoje’

“Sjedinjene Države neće oklijevati da djeluju protiv onih koji teže korupciji, destabilizaciji i podjelama na račun vlastitog naroda, kao i protiv onih koji omogućavaju i olakšavaju takvo ponašanje”, navodi se.

Dodik je također otvoreno pozivao na jednostrani prijenos državnih nadležnosti s vlasti BiH na Republiku Srpsku (RS), jedan od dva entiteta koja čine BiH zajedno s Brčko distriktom, i poduzeo je akcije u pravcu jednostranog prijenosa nadležnosti države.

Dodik se također javno suprotstavio međunarodno imenovanom visokom predstavniku za BiH i sastavu Ustavnog suda BiH.
Usto, Dodik je javno ocrnio druge etničke i vjerske grupe u BiH, dodatno sijući podjele i političke zastoje. Dodik se imenuje odgovornim za suučesništvo ili direktno ili indirektno angažiranje u kršenju ili djelo koje je ometalo ili prijetilo provedbi Dejtona.

Osobni interesi na štetu građana RS

Dodik se također imenuje odgovornim ili suučesnikom u korupciji vezanoj za Zapadni Balkan ili direktno ili indirektno angažiranje u njoj.

“Naime, uspostavio je patronažnu mrežu u BiH od koje imaju koristi on i njegovi saradnici. Kao jedan od primjera svojih koruptivnih radnji, Dodik je dao vladine ugovore i monopole u RS-u direktno bliskim poslovnim suradnicima.

Dodik se svojim koruptivnim prihodima bavio podmićivanjem i dodatnim koruptivnim aktivnostima kako bi ostvario svoje osobne interese na štetu građana u RS-u”, zaključuje se u obrazloženju.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.