Twitter

ODBILI REFERENDUM O IZBJEGLICAMA: Slovenski je parlament donio odluku!

Autor: Hina

Slovenski parlament odbio je inicijativu dviju desnih stranaka da se održi referendum na kojemu bi se birači odlučili o prihvaćanju ili odbacivanju globalnog kompakta o migracijama, odnosno Marakeškoj deklaraciji.

Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše i Nacionalna stranka (SNS) Zmage Jelinčičapredlagale su da birači na referendumu odgovaraju na pitanje: “Jeste li za to da Slovenija pristupi Globalnom dogovoru o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama koji izjednačuje legalne i ilegalne migracije?”.

Inicijativu je odbio parlamentarni odbor za vanjsku politiku, a prije toga je pravna služba parlamenta ocijenila da je predloženo referendumsko pitanje nejasno te podsjetila da odluke o prihvaćanju međunarodnih sporazuma i konvencija donose vlada ili parlament i da ne mogu biti predmet referendumskog odlučivanja.

Unatoč prvotnim rezervama, slovenska vlada koju vodi premijer Marjan Šarec u prosincu je prihvatila Marakešku deklaraciju, uz izjavu da je globalni kompakt o uređenim migracijama dobar korak kako bi se migracijski problemi počeli rješavati multilateralnom suradnjom.

Većina višesatne rasprave prije odbacivanja inicijative o referendumu odvijala se između Ljevice (L), stranke koja je naklonjena primanju izbjeglica i migranata, te predstavnika oporbenih desnih stranaka.

Zastupnici Ljevice optužili su inicijatore referenduma da govorom mržnje i otvorenim rasizmom plaše obične građane pred nepostojećom prijetnjom i to iz vlastitih političkih motiva, dok su predstavnici oporbe Ljevicu optuživali da je kriva za ilegalne migracije koje mogu ugroziti nacionalni identitet i suverenost Slovenije.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.