Foto: Darko Tomas / CROPIX

NJEMAČKA ODLUČILA, DODIK POBJESNIO! Slanje njemačkih vojnika u BiH prozvao zastrašivanjem Srba

Autor: Ivor Kruljac

Zapovjedništvo EUFOR-a u Sarajevu, potvrdilo je kako će se kontigent njemačkih vojnika pridružiti mirovnim snagama EU-a u Bosni i Hercegovini. U sklopu misije Althea, njemački vojnici bi trebali stići do kraja kolovoza (s početkom razmještaja sredinom mjeseca).

Njemački parlament Bundenstag odobrio je rapsoređivanje 50 pripadnika u srpnju, prema planu njemačkog kancelara Olafa Scholza za pojačanje EUFOR-a dok su u BiH sve veće političke napetosti.

Inače, EUFOR trenutno broji 1100 vojnika iz 19 država, a njihov je zadatak nadzirati poštivanje vojnih odredbi Daytonskog sporazuma i reagiranje u slučaju sigurnosnih problema. Njemački vojnici i časnici biti će poslani u glavni stožer EUFOR-a, pod zapovjedništvom austrijskog generala Antona Wesselyija. Predviđeno je da njemačke snage budu raspoređni diljem BiH u promatračkim timovima.

Razmatra se plan B

Ova odluka donesena je unatoč protivljenju srpskog člana predsjedništva BiH, Milorada Dodika koji je za njemački potez rekao da je “u funkciji zastrašivanja građana Republike Srpske”.

Inače mandat EUFOR-a ovisi o volji vijeća sigurnosti UN-a koja mu svake mora odobriti nastavak Altheae. No, kako svaka članica ovog vijeća ima pravo na veto, neki se boje da bi Rusija to mogla iskoristiti kako bi blokirala nastavak misije.

“Puno je diskusija i razmatraju se opcije”, rekao je admiral Rob Bauer, aktualni predsjedatelj Vojnog odbora NATO-a kada je u srpnju posjetio Sarajevo. Rekao je kako NATO savez, čak i da se ne produži EUFORov mandat neće dopustiti sigurnosni vakuum i razmatra koje su opcije na raspolaganju za čuvanje mira u BiH.




Autor:Ivor Kruljac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.