fbpx
Foto: Antonio Balic / CROPIX

‘NIKADA NEĆEMO DOZVOLITI TREĆI ENTITET!’ Žestoko po Čoviću: ‘Karijerni nacionalist, zaostao u svom populizmu i klijentelizmu, ima nedosanjane snove svojih osuđenih uzora’

Autor: L.B.

Povodom najava da žele “institucionalnu i teritorijalnu reorganizaciju” Bosne i Hercegovine, Draganu Čoviću i HDZ-u BiH,  kandidat ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović, poručio je kako se to nikada neće dogoditi.

“Dragan Čović i HDZ konačno moraju shvatiti da u državi Bosni i Hercegovini nikada neće biti formiran treći entitet. Nikada nećemo dozvoliti formiranje etnički čistih administrativnih jedinica, što bi bio opasan korak prema podjeli Bosne i Hercegovine. Nikada!”, poručio je i dodao:

“Umjesto što sanjaju nedosanjane snove njihovih uzora osuđenih za udruženi zločinački pothvat pred Međunarodnim Tribunalom u Hagu, Čović i HDZ bi se konačno trebali pozabaviti životnim problemima građana. Oni zbog katastrofalne vladavine i u dijelovima države u kojim HDZ ima apsolutnu vlast, bježe iz ove zemlje.”


‘Svađalačka politika je opustošila našu domovinu’

Naglasio je i kako je pozivanje na institucionalnu i teritorijalnu reorganizaciju opasna prijetnja stabilnosti države i njezinom pravnom poretku.

“Ovakve izjave su direktno usmjerene protiv građana za čije interese se Čović i HDZ navodno zalažu. Dojma sam da svaki put kada Čović i HDZ zauste neku nesuvislu prijetnju, autobus građana Livna, Širokog Brijega ili Gruda napusti svoje rodno mjesto. Jednak je slučaj sa sinkroniziranim huškačkim porukama drugih vođa režimskih stranaka, čija svađalačka politika je opustošila našu domovinu, a našim vrijednim ljudima, stručnjacima i mladim građanima u naponu snage naselila Njemačku, Skandinaviju i druge sigurne, stabilne demokratske države”, rekao je Bećirović.

‘Politike apartheida, diskriminacije i mržnje šaljemo u prošlost’

Na kraju, Bećirović je zaključio da „poruke najvažnijih faktora međunarodne zajednice, poput Ureda OHR-a, Ureda EU u Bosni i Hercegovini, ambasada SAD-a, Njemačke i Velike Britanije i drugih šalju jasnu poruku građanima Bosne i Hercegovine.

“Osude nesuvislih, huškačkih ispada i koordiniranih svađa kojim karijerni nacionalisti pokušavaju odvratiti pažnju od činjenice da, zaostali u svom populizmu i klijentelizmu, nemaju ni plan, ni viziju, ni želju da učine konkretne korake za poboljšanje stanja i pristupanje Bosne i Hercegovine EU i NATO savezu.

Poruke naših građana, kao i međunarodnih prijatelja, gotovo uglas govore da je vrijeme za veliki pozitivni preokret u Bosni i Hercegovini kako bi se i naša zemlja pridružila krugu suvremenih i razvijenih država. U listopadu 2022. politike apartheida, diskriminacije i mržnje šaljemo u prošlost”, priopćeno je iz SDP-a.
Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.