fbpx
Foto: Wochit/Getty Images

NI VUČIĆEV REFERENDUM NIJE MOGAO PROĆI BEZ PROBLEMA: Pokušao ga organizirati i na Kosovu, zaplijenili sadržaj dvaju poslanih kamiona!

Autor: L.B.

Predsjednik Srbije i lider vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić u nedjelju je navečer proglasio uspjelim referendum o ustavnim promjenama u pravosuđu i rekao da je na 97 posto obrađenih listića 60.48 posto građana glasalo za izmjene.

U sjedištu SNS-a Vučić je iznio i da je 39.52 posto izašlih birača glasalo “ne”.

Prema izvješću Republičkog izbornog povjerenstva (RIK) po presjeku od 18 sati, na referendum je izišlo 25.25 posto od oko 6.51 milijuna birača, a procjene su da će izlaznost biti najviše do 33 posto.


Promjene Ustava – ključni korak u eurointegracijskom procesu

“Srbija je danas poslala pozitivnu sliku u svijet i vjerujem da ćemo u narednom periodu uspjeti uraditi više za svoju zemlju u pogledu demokratizacije, neovisnosti sudstva i samostalnosti tužitelja” rekao je Vučić te zahvalio građanima koji su glasali i “pokazali odgovornost da sudjeluju u važnim procesima”.

Građani su s “da” ili “ne” odgovarali na pitanje “Jeste li za potvrđivanje Akta o promjeni Ustava Republike Srbije?”, a uvjet za uspjeh referenduma nije bila obveza da na glasanje iziđe više od 50 posto upisanih s pravom glasa.

Promjene Ustava, koje međunarodna zajednica i Bruxelles vide kao “ključni korak” u eurointegracijskom procesu Srbije, trebale bi ojačati neovisnost i učinkovitost sudske vlasti.

Stranke na vlasti i najviši državni dužnosnici – od predsjednika i premijerke do ministara – pozivali su građane da potvrde Akt o ustavnim promjenama, poručivši da će se time nastaviti reforma pravosuđa, sukladna standardima Europske unije, i postići “bolje ocjene i napretka Srbije u procesu eurointegracija”.

Na Kosovu zaplijenili glasački materijal

Međutim, različita viđenja u pogledu svrhe i cilja referenduma imaju stručna i politička javnost. Izvanparlamentarna oporba nema usuglašene poglede i pozivala je građane da odbiju prijedlog koji bi, po njezinoj ocjeni, pojačao utjecaj politike na pravosuđe.

Glasanje je bilo predviđeno i na Kosovu, ali su prištinske vlasti u subotu usvojile rezoluciju kojom to nije omogućeno, a u petak navečer na prijelazu Merdare zaplijenjen je glasački materijal, transportiran u dva kamiona Pošte Srbije.
Stajalište skupštine Kosova je da se organiziranjem referenduma Srbije na Kosovu “narušava suverenitet i ustavni poredak Kosova”, što je “u suprotnosti s Ustavom i zakonima Kosova i međunarodnim standardima”.

Rok za službeno objavljivanje rezultata je petak 21. siječnja do 20 sati.
Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.