Foto: Tomislav Žigmanov / Twitter

NEKOM JE ZASMETALA LATINICA! Na ‘Dan srpskog jedinstva’ prebojili latinični naziv na ulazu u selo! ‘Jedna mala grupica želi narušiti toleranciju!’

Autor: Daniel Radman

Na “Dan srpskog jedinstva” koji je jučer slavljen u susjednoj nam zemlji, ali i u BH-entitetu Republici Srpskoj zasad nepoznati vandal oštetio je natpis na ulazu u mjesto Sonta, većinski naseljenom hrvatskim stanovništvom.

Naime, na znaku na kojem stoji natpis i na latinično i na ćiriličnom pismu netko je prebojio latinicu. Objavio je to još jučer predsjednik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine Tomsilav Žigmanov.

“Jučer se slavilo i u Sonti! Istina, netko je pogrešno razumio, pa je proslavljao tako da je ponizio ili uvrijedio druge! U Sonti, Općina Apatin, prema popisu iz 2011. više od 50% žitelja su Hrvati!”, napisao je na Žigmanov na Twitteru.

Reakcija generalnog konzula

Danas je stigla službena reakcija i iz Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Srbiji koju potpisuje konzul Velimir Pleša.

“U ime hrvatskog veleposlanstva u Beogradu, osobno veleposlanika Hide Biščevića, i generalnog konzulata RH u Srbiji sa sjedištem u Subotici, kao i mene osobno kao generalnog konzula osuđujemo štetno i u potpunosti nepotrebno činjenje, bojanja na natpisnoj ploči mjesta, na ulasku u Sontu.

Ovakav vandalski čin ne pridonosi očuvanju društvene i etničke tolerancije koja obilježava Vojvodinu i Sontu. Tu toleranciju jedna mala grupica ljudi želi u svakoj prigodi narušiti. Naročito smo zabrinuti, jer se to događa u mjestu u kojem, u općini Apatin, gdje prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011 ima više od 50% žitelja koji su Hrvati”, stoji u priopćenju koje potpisuje Pleša.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.