Nekadašnji zapovjednik obrane Srebrenice Naser Orić optužen za ratne zločine

Autor: Hina

Istom optužnicom obuhvaćen je i Sabahudin Muhić, a njega i Orića se tereti da su na području Srebrenice kao pripadnik, odnosno zapovjednik snaga Armije BiH postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine objavilo je u četvrtak kako je podignulo optužnicu za ratne zločine protiv nekadašnjeg zapovjednika obrane Srebrenice Nasera Orića.

Kako se navodi u priopćenju objavljenom u Sarajevu, nakon višemjesečne istrage koja je provedena u suradnji s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) i Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Srpske, Orić je optužen za ratni zločin protiv zarobljenika.

Istom optužnicom obuhvaćen je i Sabahudin Muhić, a njega i Orića se tereti da su na području Srebrenice kao pripadnik, odnosno zapovjednik snaga Armije BiH postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija.

U optužnici se navodi da su optuženi tijekom 1992. u selima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Optužnica je upućena na Sudu BiH koji je treba potvrditi.

Orić je tijekom rata u BiH bio zapovjednik 28. divizije Armije BiH, koja je djelovala na širem srebreničkom području.

Protiv njega je zbog ratnih zločina vođen i postupak po optužnici koja je podignuta pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), no tamo je oslobođen krivnje.




Zločini u selima Zalazje, Lolići i Kunjerac tom optužnicom nisu bili obuhvaćen,i a istragu protiv Orića zbog toga je odvojeno ovorilo Posebno tužiteljstvo za ratne zločine Srbije.

Po međunarodoj tjeralici što su je zbog te istrage raspisale srbijanske vlast,i Orić je uhićen u Švicarskoj 10. lipnja.

Nakon što su i Srbija i BiH od Švicarske zatražile njegovo izručenje Orić je 26. lipnja predan u nadležnost bosanskohercegovačkog državnog tužiteljstva koje je tada potvrdilo kako se protiv njega istraga vodi i u Sarajevu.




Orić je odonda u BiH, a oduzete su mu putne isprave i izrečena zabrana napuštanja zemlje uz ograničenje kretanja samo na Sarajevsku i Zeničko-dobojsku županiju.

Iz Tužiteljstva BiH u četvrtak je najavljeno kako će u istom kaznenom predmetu po kojemu je optužnica podiguta protiv Orića i Muhića uputiti zahtjev Švicarskoj za izručenje Elfete Veseli koja je osumnjičena da je tijekom 1992. počinila kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva odnosno ubojstvo malodobnog dječaka srpske nacionalnosti.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.