Twitter/Screenshot

Neizbrisana tuga i bol preživjelih: ‘Ja to nisam sanjao, ja sam to sve doživio’

Autor: Dnevno

Dva sata prije početka izricanja drugostepene presude Radovanu Karadžiću u razgovoru za Klix.ba preživjele žrtve posljednjeg rata kazale su da očekuju doživotnu kaznu za Karadžića.

O ranih jutarnjih sati pred Haški tribunal pristižu članovi udruženja žrtava rata koji su prešli dug put kako bi dočekali izricanje presude. Neki se nalaze ispred suda, a drugi unutra, izvijestio je novinar Deutsche Wellea Mehmed Smajić.

Fikret Alić, poznatiji kao čovjek sa žice, koji je prošao sve golgote Keraterma i Trnopolja, rekao je kako očekuje da Haški tribunal donese presudu koja bi donekle zadovoljila žrtve i sve koji su stradali u posljednjem ratu.

“Ako se osudi pravedno, zaustavit ćemo krvoproliće u čitavom svijetu. Haški tribunal ima šansu da zavlada mir u svijetu”, rekao je Alić.

Dodao je da je za gradnju suživota potrebna pravedna kazna kako se nikada više ne bi ponovili zločini kakav je on preživio.

“Ja sam to sve doživio i nisam sanjao”, rekao je Alić za Klix.ba dodavši da ni 25 godina poslije ne spava jer ima noćne more.

Iz Organizacije porodica šehida i zarobljenih i nestalih osoba Vrbanja iz Kotor Varoši kazali su da očekuju doživotnu zatvorsku kaznu te da će sud danas imati priliku da položi ispit.

“Ako je sud pravde, očekujemo da će ga osuditi kako je zaslužio jer je počinio najveći zločin nakon Drugog svjetskog rata”, kazali su.

U ime Udruženja žena Podrinja, predsjednica organizacije šehida, Kadefa Muhić, poručila je da je u ratu izgubila više od 20 članova porodice.

“Ovo je historijski dan za sve žrtve i za BiH. Očekujemo doživotnu kaznu i nadamo se da sud neće podleći nikakvim pritiscima i da će donijeti pravednu kaznu. Vjerujemo u sud i pravdu. Nadamo se da će pravda biti zadovoljena, ne samo za genocid u Srebrenici, već i za sve ostale žrtve”, rekla je kroz suze Kadefa.

Autor:Dnevno
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.