fbpx
Wikipedia

NEČUVENO! Mnogi neće moći glasati na izborima za EU zbog bizarne odluke

Autor: Hina

Europska komisija pokrenula je postupak protiv Slovenije jer je s popisa birača izbrisala osobe smanjenih intelektualnih sposobnosti, piše mariborski list Večer, a prenosi N1.

Slovenija je uklonila sve osobe koje su napunile 18 godina, ali im je zbog duševne bolesti ili zaostalosti oduzeta poslovna sposobnost jer, kako smatraju, takve osobe ne mogu razumjeti što je cilj i svrha izbora.

Međutim, takva je praksa u suprotnosti sa slovenskim ustavom, prema kojemu svaki državljanin koji ima 18 godina smije birati i biti izabran, ali i s Europskom konvencijom o ljudskim pravima.


Od svih država članica, osobe smanjenih intelektualnih sposobnosti do sada su isključile samo Slovenija i Mađarska. Postupak protiv Slovenije na kraju bi mogao rezultirati i davanjem odštete osobama kojima je uskraćeno biračko pravo pa i pravo izbora na sadašnjim europskim izborima, tvrdi slovenski list.

Prema praksi Europskog suda za ljudska prava koji će možda odlučivati o tužbama prikraćenih za glasačko pravo, u individualnim slučajevima oštećeni bi mogli dobiti oko tri tisuće eura ako se dokaže da su bili diskriminirani pred zakonom zbog nemogućnosti da biraju i budu birani.

Tim je povodom predviđen hitan sastanak predsjednika države Boruta Pahora s pravobraniteljicom za ljudska prava Vlastom Nusdorfer. Međutim, nije vjerojatno da bi se prepreka mogla riješiti do nedjelje, kad oko 1,6 milijuna slovenskih birača ima pravo birati između osam kandidata za Europski parlament.

Praksu izuzeća osoba s utvrđeno smanjenim intelektuanim sposobnostima iz izbornog procesa prije je imalo više europskih država, ali su taj oblik diskriminacije u međuvremenu sve ukinule, osim Mađarske i Slovenije, dok je zadnja tu praksu ove godine ispravila Njemačka.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.