Photo by Serge Ligtenberg/Getty Images

NE OSTAJE U HAAGU! Gdje će Radovan Karadžić služiti kaznu?

Autor: Dnevno

Radovan Karadžić osuđen je u srijedu 20.ožujka pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) na doživotni zatvor, no kaznu neće služiti u Haagu.

Nakon izricanja kazne postavlja pitanje o mjestu u kojemu će Karadžić odslužiti doživotnu kaznu.

Na stranicama Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove stoji da bi 70-godišnji Karadžić kaznu mogao odslužiti u državama članicama UN-a koje su potpisala ugovor i pristale primiti osuđenike MKSJ-a, a to su Austrija, Belgija, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Italija, Norveška, Njemačka, Poljska, Portugal, Španjolska, Švedska i Velika Britanija. Zbog pravila da u državi koja će ga preuzeti mora biti moguće osuditi nekoga na doživotni zatvor s ovog popisa ispadaju Estonija, Norveška, Poljska i Portugal.

Sud je na svojim stranicama objavio da će stupiti u kontakt sa zemljama kako bi se utvrdilo jesu li spremne prihvatiti osuđenika.

Za portal Klix.ba, Karadžićev odvjetnik Goran Petronijević potvrdio je da će Karadžić još neko vrijeme provesti u Haagu.

“Karadžić ostaje u pritvorskoj jedinici u Scheveningenu do donošenja odluke i upućivanja u zemlju gdje će odslužiti kaznu. Koja će to biti država, sada nije poznato, ali će sporazum biti sklopljen u skladu sa UN-ovim propisima”, rekao je Petronijević.

Glasnogovornica Mehanizma Helena Eggleston rekla je da ne postoji vremensko ograničenje u kojem Karadžić treba biti poslan na izdržavanje kazne i da će je služiti u jednoj od zemalja koja je potpisala sporazum sa Mehanizmom.

Autor:Dnevno
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.