Foto: Wochit/AFP

‘NE ODUSTAJ MILE, IKONO NAŠA’ Bivši ministar sigurnosti BiH: ‘Ratovat ćemo svi za tebe, nesuđeni generale’

Autor: L.B.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ponovio je u srijedu kako ni on, niti entitet Republika Srpska nemaju namjeru ratovati, čak niti u slučaju da budu vojno napadnuti.

No, ovog je puta njegova izjava izazvala reakciju bivšeg ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića.

Naime, nakon što je Dodik kazao kako RS ima pravo na svoju vojsku, no da je ne namjerava koristiti, Mektić ga je upitao čemu onda vojska.

‘Pa čemu onda formiranje vojske RS?’

“Ovo su političke inicijative – da se povuče saglasnost sa vojske, VSTV-a i indirektnih poreza – to nisu ratne inicijative. RS neće ratovati ni u kakvim okolnostima. Ako bi netko i oružano napao RS, mi ćemo se boriti političkim sredstvima. RS ima načina da obrani sebe, da ojača svoju poziciju. Žao mi je što se neki u RS utrkuju da budu veći od ovih iz Federacije”, istaknuo je te se ponovno pozvao da ono što rade u RS, rade u “skladu s Ustavom”.

Mektić je u svojoj objavi upitao Dodika “pa čemu onda formiranje vojske RS”, ako se RS ne namjerava vojno niti braniti u slučaju napada.

“RS ima pravo na vojsku po Ustavu i Dejtonskim sporazumom, ima pravo na sud i tužilaštvo, ima pravo da ima nadležnost nad fiskalnim sistemom u BiH i sve je to funkcioniralo do 2006. – bila je vojska, indirektni porezi, a onda je arogancijom visokih predstavnika sve ukinuto i prebačeno gore“, rekao je Dodik.

Bivši ministar sigurnosti BiH mu je poručio: “Ne odustaj Mile, ikono naša, ratovat ćemo svi za tebe, nesuđeni generale”.




Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.