fbpx
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

NAKON 26 GODINA, HDZ BIH ISPAO IZ VLADE: U Livnu presjeda Ivan Vukadin

Autor: Matea Vidić/Hina

Hercegbosanska županijska vlada sa sjedištem u Livnu uspostavljena je čak 26 mjeseci nakon održanih općih izbora u Bosni i Hercegovini.

Za novoga premijera Hercegbosanske vlade imenovan je Ivan Vukadin iz Hrvatskog nacionalnog pomaka, stranke nastale tijekom ove godine nakon izbacivanja dijela dužnosnika iz HDZ-a BiH i raskola u toj stranci.

Na sjednici Skupštine održane u ponedjeljak najprije je razrješena Vlade Hercegbosanske županije na čelu s Ivanom Jozić, nakon čega je imenovan novi saziv na čelu s Vukadinom, a takvu novu Vladu podržao je i dio srpskih i bošnjačkih zastupnika.


Zanimljivo je i kako je ovo vlada u kojoj prvi put nakon 26 godina neće sjediti ministri iz HDZ-a BiH.

Vukadin je u izjavi za javnost rekao kako su protekle dvije godine mandata, no da će učiniti sve da ova županija bude primjer čitavoj BiH, pokazujući da su dogovori mogući unatoč političkim razlikama.

Prijepori unutar HDZ-a BiH nastali su između stranačkih organizacija iz Tomislavgrada i Livna nakon što je šest zastupnika izabrano u županijsku skupštinu iz Tomislavgrada, a iz Livna tek jedan. Unatoč tome predstavnici HDZ-a iz Livna tražili su da novi premijer bude iz Livna čemu su se u Tomislavgradu protivili.

Autor:Matea Vidić/Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.