fbpx
Niksa Duper / CROPIX

NAJVEĆI ŽIVUĆI TEOLOG: Biskup Ratko Perić sutra odlazi u mirovinu

Autor: Iva Međugorac

Vatikan će imenovati novog biskupa u Mostaru, a kako javljaju lokalni mediji ime novog biskupa trebalo bi biti obzanjeno već sutra u podne. Prema pisanju portala Hercegovina.info novi biskup nije s teritorija Bosne i Hercegovine, već je izvjesno da u Mostar dolazi neki od biskupa iz Hrvatske. Aktualni biskup msgr. Ratko Perić, kako propisuje Sveta Stolica zahtjev za umirovljenjem je slao kada je napunio 75 godina, a od tada čeka zamjenika, što je prolongirala i situacija s pandemijom. U mirovinu ide i kardinal Vinko Puljić, a nakon njega i biskup Komarica, čime će se završiti generacijska smjena biskupa u BiH. Upravo je o ovom procesu prije nekoliko tjedana pisao naš tjednik 7dnevno, a osim biskupa Perića i Puljića naredne godine po kanonskom pravu umiroviti bi se trebao i i banjolučki biskup Franjo Komarica. Inače, biskupu Periću karijeru je obilježio međugorski fenomen.

Premda nije uspio dokazati tvrdnje o nevjerodostojnosti međugorskog fenomena, biskup Perić, unatoč negodovanju tamošnje javnosti, ipak je ostao dosljedan. Pri svojem je ostao i 1994., kada je nastojao preuzeti župe koje su u to doba držali hercegovački franjevci prema kojima Hrvati u BiH imaju poseban respekt. Perić je, vodeći mostarsko-duvanjsku biskupiju, prošao štošta pa se tako u njegovoj opsežnoj biografiji bilježi i crtica iz 1994., kada su ga sljedbenici odmetnutih franjevaca oteli iz Biskupskog ureda u Mostaru i odveli u mostarsko naselje Cim. Oslobođen je na iznistiranje Vatikana, ali i na poziv ondašnjeg ministra obrane Gojka Šuška koji je za njega intervenirao kod vodstva Hercegovačke franjevačke zajednice. Službeni dio biografije kaže da je Perić osnovnu školu završio u Rotmilji i Crnićima, u okolici Stoca, nakon čega odlazi u Zagreb, gdje završava sjemenišnu gimnaziju, a potom i Filozofski fakultet. Na studij teologije odlazi u Rim. Teologiju je doktorirao na sveučilištu Urbaniana, dok za za svećenika zaređen u lipnju 1969. u Prisoju. Biskupom koadjutorom postaje u svibnju 1992. u Neumu. Kao rezidencijalni biskup Mostarsko-duvanjske biskupije i Trebinjsko-mrkanjski apostolski upravitelj ustoličen je u lipnju 1993., dok mu je glavni zareditelj bio monsinjor Franjo Kuharić. Premda je Perić rođen 1944. te je napunio 75 godina, što je prema kanonskom pravu gornja granica za umirovljenje, zasad nema naznaka kada bi mogao biti imenovan njegov nasljednik pa će i dalje upravljati župama i govoriti o tome kako su ukazanja Gospe u Međugorju nevjerodostojna, sve dok Sveta Stolica preko posebnog povjerenstva koje se bavi tim fenomenom, a za što je svojedobno imenovan i vizitator, ne raspetlja tu priču. Perić inače, uza sve kontroverzije, slovi i za jednoga od najvećih živućih teologa među Hrvatima, a osim toga, gorljivi je zagovornik ravnopravnosti tog naroda te autor niza knjiga, među kojima je posebno zanimljiva posljednja “Nada koja ne postiđuje”, a u kojoj razotkroiva montirano suđenje Alojziju Stepincu.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.