Najveća masovna grobnica Hrvata i Bošnjaka?

Autor: Hina/ D.M.

U jami pored rudnika Tomašica do sada su već pronađeni ostaci 430 osoba, a iskapanja se nastavljaju i svakog dana se pronalaze novi skeleti.

Na području Prijedora u sjeverozapadnoj Bosni od 1998. godine otkrivena je 61 masovna grobnica s posmrtnim ostacima Hrvata i Bošnjaka, no ona kod rudnika Tomašica, gdje su iskapanja počela prije dva mjeseca, mogla bi biti najveća među njima, ocjena je forenzičara i istražitelja angažiranih na ekshumaciji koju su u četvrtak prednijeli članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću i poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću tijekom njihova obilaska tog lokaliteta.
Voditelj područnog ureda Instituta za nestale osobe BiH (INO) iz Bihaća Mujo Begić podsjetio je kako je prije Tomašice najveća grobnica bila ona u Starim Kevljanima, gdje su pronađeni ostaci 456 žrtava.

U jami pored rudnika Tomašica do sada su već pronađeni ostaci 430 osoba, a iskapanja se nastavljaju i svakog dana se pronalaze novi skeleti.

“Među pronađenima je i 275 kompletnih tijela. Svi posmrtni ostaci žrtava prebačeni su u (mrvačnicu) Šejkovaču na daljnju sudsko-medicinsku obradu, a mi nastavljamo dalje s aktivnostima na otkrivanju još posmrtnih ostataka koje očekujemo da ćemo pronaći”, kazao je Begić.

Iskapanja na području Tomašice provode se na površini od oko sedam tisuća četvornih metara pri čemu se moralo kopati do dubine veće od deset metara kako bi se došlo do dobro skrivenih posmrtnih ostataka.

Na širem području Prijedora tijekom rata srpske su paravojne snage ubile gotovo 3.200 Bošnjaka i Hrvata, uglavnom civila, a do danas nisu pronađena tijela oko tisuću osoba koje se stoga i dalje vode kao nestale.

U INO BiH pretpostavljaju kako bi upravo Tomašica mogla skrivati tijela najvećeg broja nestalih.

Bakir Izetbegović je kazao kako su ovakvi strašni zločini najjače upozorenje da se rat i stradanja kakva su se dogodila od 1992. do 1995. godine više nikada ne smiju ponoviti.




“Valja raditi sve za mir i za stabilnost ove zemlje”, izjavio je Izetbegović, dok je reis Kavazović još jednom pozvao sve koji znaju nešto o počinjenim zločinima i grobnicama koje kriju tijela ubijenih u ratu te informacije dostave pravosudnim tijelima.

“Bilo bi dobro da svi oni koji znaju za mjesta zločina, za ovakve i slične grobnice i jame to obznane što prije”, poručio je poglavar bosanskih muslimana.

Dodao je kako je upravo Tomašica možda najbolje mjesto na kojemu bi se trebali pojaviti političari, ne samo iz BiH nego i iz Srbije i Hrvatske, te tako uputiti poruku da sve žrtve zaslužuju jednako poštovanje.




Političari, ali i mediji u Republici Srpskoj uglavnom su ignorirali otkriće masovne grobnice Tomašica. Tek ju je u srijedu obišao gradonačelnik Prijedora Marko Pavić izrazivši pritom duboko žaljenje zbog svega što se dogodilo i najavivši da će i općinske vlasti pomoći u nastavku ekshumacije.

 

Autor:Hina/ D.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.