fbpx
Screenshot/Youtube

NAJBLIŽI MLADIĆEV ‘PULEN’ ŽELI NA SLOBODU! Ratni zločinac kaže da se kaje za Srebrenicu i da je odslužio dvije trećine kazne

Autor: L.B.

Bivši general Vojske Republike Srpske Radislav Krstić prihvatio je osobnu odgovornost za ratne zločine počinjene u Srebrenici.

Na temelju toga zatražio je od predsjednika Mehanizama za međunarodne kaznene sudove (MICT) da mu odobri skraćenje kazne od 35 godina zatvora koju mu je 2004. godine izrekao Haški sud.

Budući je u ožujku odslužio dvije trećine kazne, Krstić je u travnju poslao pismo predsjedniku MICT-a sucu Carmelu Agiusu u kojem je tražio da mu odobri prijevremeno puštanje na slobodu iz zatvora u Poljskoj.


Krstić nije spomenuo genocid

Tako Krstić, koji je 1995. godine bio zapovjednik tzv. Drinskog korpusa vojske bosanskih Srba, u preslici rukom napisanog pisma, koju je u utorak objavio portal Faktor, sucu Agiusu piše kako je “u zatvorskim godinama shvatio i prihvatio svoju odgovornost” za patnju i smrt žrtava genocida u Srebrenici, piše N1.

Podsjetimo, nakon što su pripadnici vojske i policije bosanskih Srba u srpnju 1995. godine osvojili enklavu pod zaštitom UN-a, ubili su više od sedam tisuća Bošnjaka, većinom muškaraca i dječaka, što je ICTY u nizu presuda označio kao genocid.

Zanimljivo da Krstić upravo tu riječ u svom pismu sucu ne spominje, iako je izrijekom navedena u presudi Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Najbliži Mladićev suradnik

Međutim, navodi kako snosi osobnu odgovornost za “strašne zločine koji su počinjeni tokom i nakon pada Srebrenice”.

Osim toga, Krstić je u ratu igrao ulogu najbližeg suradnika bivšeg vojnog zapovjednika Vojske Republike Srpske Ratka Mladića koji je zbog ratnih zločina, uključujući i genocid u Srebrenici, osuđen na doživotni zatvor.

Tijekom suđenja u Haagu, jedan od dokaza njegove krivnje bila je snimka telefonskog razgovora u kojem Krstić jednom od svojih podređenih daje uputu kako ne smije ostaviti na životu nijednog zarobljenog Bošnjaka.
‘Riječi ne mogu izraziti bolno kajanje koje osjećam svaki dan’

“Riječi ne mogu izraziti bolno kajanje koje osjećam svaki dan zbog svojih postupaka”, napisao je Krstić izražavajući želju da mu Agius dopusti da ostatak života provede s obitelji u Beogradu i pritom “javno ne istupa, niti veliča sebe ili druge osuđene počinitelje ratnih zločina.

Sve osobe koje je ICTY osudio za ratne zločine ranije su gotovo po automatizmu dobile mogućnost puštanja na slobodu nakon dvije trećine odslužene kazne, no sadašnji predsjednik MICT-ja tu je praksu ukinuo i restriktivno razmatra sve takve zahtjeve.
Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.