Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

MORE IM NIJE DOSTA? Slovenci traže dokumentirani dokaz da je Dalmacija vraćena Hrvatskoj!

Autor: S.V.

Nakon sudske odluke o arbitraži (koju Slovenija provodi iako je Hrvatska izašla iz tih pregovora), naši su granični susjedi otišli korak dalje.

Obzirom da su s lakoćom dobili komad hrvatskog mora, krenuli su u daljnja potraživanja, ovog puta od Srbije.

Svjesni da je Srbija sve bliže ulasku u EU, Slovenci lagano počinju s ucjenama i uvjetovanjima baš onako kako su to činili Hrvatskoj pred ulazak u uniju, a to čine i sada.

Slovenija, naime, zahtjeva od Srbije više od 300 umjetničkih djela i povijesnih predmeta iz zbirki srpskih muzeja, službenih rezidencija i državnih ustanova, otkrivaju “Novosti”.

Srbi ovaj zahtjev nazivaju „bahatim” i navode listu umjetnina, koja je u središtu zahtjeva. Sastavljena je, tvrde, po samo jednom kriteriju – činjenici da su njihovi autori Slovenci ili je Slovenija na bilo koji način sudjelovala u njihovom stvaranju. Stoga, vlasti u Ljubljani traže više od 200 slika i skulptura, desetine muzejskih predmeta, pa i filmove “Kekec” Jožea Galea, “Bitka na Neretvi” Veljka Bulajića i “Zadah tela” beogradskog redatelja Živojina Pavlovića.

„Slovenski zahtjev temelji se na Sporazumu o pitanjima sukcesije iz 2001. godine i rok za potraživanje istekao je prije ravno 12 godina”, tvrde iz Ministarstva kulture Srbije.

Dodaju i kako Slovenija zahtjeva da joj Beograd preda original Osimskog sporazuma iz 1975. kojim je utvrđena kopnena i morska granica između Italije i SFRJ te dokaz da je Dalmacija vraćena Hrvatskoj.




 

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.