MITROPOLIT MIHAILO: ‘Ja sam glavni neprijatelj SPC i krećem se uz pratnju… Oni su oholi, nasilni i militantni’

Autor: T. Budak

"Krećem se samo uz stalnu pratnju koja štiti moj fizički integritet. Krećem se samo uz stalnu pratnju koja štiti moj fizički integritet. Najnoviji ispadi SPC u Bijelom Polju i u Kotoru to potvrđuju. Za razliku od takvih okolnosti u Crnoj Gori, u BiH sam se slobodno kretao i bio pozdravljen od tog naroda i građana u više prilika u kojima sam se poklonio žrtvama Srebrenice", kazao je mitropolit Mihailo

Mitropolit Crnogorski Mihailo, vrhovni je poglavar Crnogorske pravoslavne crkve (CPC):

– Srpska pravoslavna Crkva me smatra njihovim glavnim neprijateljem. Zato mi je onemogućena sloboda kretanja po Crnoj Gori. Krećem se samo uz stalnu pratnju koja štiti moj fizički integritet. Najnoviji ispadi SPC u Bijelom Polju i u Kotoru to potvrđuju. Za razliku od takvih okolnosti u Crnoj Gori, u BiH sam se slobodno kretao i bio pozdravljen od tog naroda i građana u više prilika u kojima sam se poklonio žrtvama Srebrenice – kazao je mitropolit Mihailo koji za srpski nacionalizam također optužuje SPC:

– Animozitet prema drugim narodima glavni je pokretač srpskoga nacionalizma, koji se razvija i širi, uglavnom, pod uticajem i patronatom Srpske pravoslavne crkve. Takvi stav prema nesrpskim narodima posljedica je netolerancije prema nacionalnoj i vjerskoj različitosti između brojnih naroda u Srbiji, na Balkanu, Evropi i svijetu. Tragični sukob mračnoga „srpskoga pravoslavlja“… – riječi su crnogorskog mitropolita.

– Ponašaju se oholo, drsko, bezobzirno i nasilnički.  Agresivna i militantna SPC ne samo da ne žali žrtve i da se ne ispričava za zlo i zločin počinjen u Bosni, Hrvatskoj i na Kosovu, već ga prikriva i falsificira nesporne činjenice radeći sve da se on zaboravi. A zaborav zločina je produženi, odnosno novi zločin koji vodi budućim zločinima, u stvari ponavljanju tragične povijesti. Zato je, po mišljenju mnogih, zaborav zločina opasniji od niza već počinjenih zločina. Normalno u svemu tome osnovni cilj bivšeg, sadašnjeg i budućeg agresora je prikriti aktivnu i jednu od vodećih uloga SPC u genocidu nad Bošnjacima. Neophodno je u školske programe uvrstiti potpunu istinu o tragediji Bosne, a to je obavezno izučavanje genocida nad Bošnjacima, kako se više nikada nikome ne bi mogli ponavljati. Namjere Srbije, SPC i SANU kao nosilaca velikosrpskog projekta nijesu samo osvajačke, već i genocidne. U njihovoj srži i krajnjoj poruci i cilju, odnosno namjeri nije samo okupacija naroda i zemalja regiona, već i njihova denacionalizacija kao u doba cara Dušana.

Autor:T. Budak
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.