Pixabay

Ministarstvo upozorilo građane BiH da ne putuju u neke zemlje, među njima je i jedna zapadnoeuropska!

Autor: T. P.

Na stranici MVPBiH navedeno je nekoliko država koje treba izbjegavati ili se savjetuje oprez prilikom putovanja

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (MVPBiH) upozorilo je stanovnike BiH da se suzdrže od putovanja u Tursku, Irak, Libiju, Siriju, Jemen, Ukrajinu te Francusku.

Kako navode, situacija u svijetu neprestano se prati i na temelju toga se izdaje upozorenje građanima ili se na drugoj strani zemlja skida s liste opasnih zemalja.

“Na osnovu informacija koje dobivamo iz diplomatsko-konzularnih predstavništava i našeg tima za krizne situacije se vrši procjena situacije. Svi faktori se uzimaju u obzir bilo da je u pitanju sigurnosna situacija, vremenske neprilike ili nešto treće”, navode iz

Na stranici MVPBiH navedeno je nekoliko država koje treba izbjegavati ili se savjetuje oprez prilikom putovanja.

Prenosimo taj popis:

Turska (oprez) – MVPBiH nakon neuspjelog puča u Turskoj preporučuje građanima BiH koji idu u ovu zemlju oprez prilikom putovanja, što podrazumijeva izbjegavanje prisustva na mjestima masovnog okupljanja iz bilo kojih razloga, dosljedno poštivanje sigurnosnih preporuka koje daju turske vlasti, kao i preporuka koje daju uprave turističkih središta u kojem se nalaze.

Jemen (ne putovati) – MVPBiH poziva državljane da do daljnjeg ne putuju u Jemen zbog pojačanog nasilja i pogoršanja sigurnosne situacije. BiH u Jemenu nema rezidentno diplomatsko-konzularno predstavništvo, te pokriva tu zemlju iz Rijada, Saudijska Arabija, što je dodatna otežavajuća okolnost.




Libija (ne putovati) – Upozorenje za Libiju je došlo zbog značajnog pogoršanja i složenosti sigurnosne situacije i postojanja realne opasnosti od oružanih napada i otmica u ovoj zemlji. Na stranici MVP-a navedena je i adresa BiH ambasade u Tripoliju koja je građanima BiH na raspolaganju 24 sata.

Irak (ne putovati) – Zbog loše sigurnosne situacije građanima koji se nalaze u Iraku savjetuje se da razmotre mogućnost napuštanja te zemlje. Državljani BiH kojima je potrebna pomoć istu mogu zatražiti u Ambasadi BiH u Jordanu.

Ukrajina (oprez) – Ministarstvo poziva bh. državljane da se suzdrže od putovanja u Ukrajinu zbog trenutnih nemira u toj zemlji. MIP BiH savjetuje državljane BiH koji se trenutno nalaze u Ukrajini da razmotre mogućnost napuštanja te zemlje čim steknu sigurnosne uvjete za to.




Sirija (ne putovati) – Preporučuje se da zbog složenih sigurnosnih prilika državljani BiH ne putuju u Siriju do daljnjeg.

Prije putovanja, ako je već ono nemoguće odgoditi, potrebno je osigurati točne informacije o stanju u pojedinim dijelovima ove zemlje.

Francuska (oprez) – upozorenje postoji i za Francusku, a postavljeno je u lipnju protekle godine, nakon niza terorističkih napada. MVPBiH savjetuje građanima izbjegavanje većih javnih okupljanja i demonstracija te praćenje uputa lokalnih vlasti, prenosi Dnevni avaz.

Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.