Miloševićev ministar za privatizaciju pozvao Borisa Tadića na red

Autor: M.B.

Milan Beko pozvao je u intervjuu za B92 predsjednika Srbije da pojasni što bi točno značio poziv tajkunima da vrate Srbiji nešto od svog bogatstva jer ’poslovna javnost to doživljava kao upozorenje i moguću najavu naplate ekstraprofita'.

Nekadašnji ministar za privatizaciju Slobodana Miloševića i ključni čovjek u (prvoj) prodaji Telekoma, kum Zorana Đinđića, šef, a potom i poslovni partner Vladimira Popovića Bebe, ali i mnogih drugih – Milan Beko u intervju za B92 pozvan je da odgovori na niz škakljivih pitanja o privatizaciji Luke Beograd i tjednika Večernje novosti. Intervju je izazvao burne reakcije Verice Barać, predsjednice Komisije za borbu protiv korupcije, koja je povodom privatizacije Luke Beograd protiv Milana Beke i još šesnaest osoba nedavno podigla kaznenu prijavu.

Milan Beko, koji je preuzeo tjednik ‘Večernje novosti’ preko tri svoje tvrtke koje su u tu svrhu i osnovane, tvrdi da novac nije dobio od Stanka Subotića Caneta istovremeno negirajući bilo kakvu pomisao da bi cijela stvar oko preuzimanja mogla na bilo koji način asocirati na mutež. Doduše, teško bi se moglo logički povezati kako je WAZ, inače austrijska medijska kuća koja ga je angažirala radi preuzimanja, uspjela ispasti iz cijele igre, a ako je teza o eventualnom vetu Antimonopolskoj komisiji točna, ostaje nam kao preporuka u odnosu na našu Agenciju za zaštitu tržišnih natjecanja ugledati se na primjer istočnih susjeda. Naime, iako je WAZ uplatio 24 milijuna eura Bekinim tvrtkama, on ne vidi ništa sporno u tome da ih on sada drži za sebe i da je cijela stvar ovisila o tome da li će Komisija imati nešto protiv austrijskog preuzimanja. Predsjednik Koštunica, iako mu je Beko kum, nije ništa znao, a spomenuti je tjednik bio u trideset postotnom vlasništvu države.

‘Tadić je jači od mene’

U maniri pravog predstavnika za bogate Milan Beko pozvao je tako u spomenutom intervjuu predsjednika Srbije Borisa Tadića da pojasni svoj navod što bi točno značio poziv tajkunima da vrate Srbiji nešto od svog bogatstva jer ’poslovna javnost to doživljava kao upozorenje i moguću najavu naplate ekstra profita’. Time je, osim što je predsjednika jedne države pozvao na objašnjenje, iskazao da je tom idejom krajnje nezadovoljan. A onda, pak u pomirljivom tonu, tajkun kaže da je Tadić jači od njega i upravlja Srbijom.

Govoreći o preuzimanju Luke Beograd, srpski je biznismen prepričao svoje iskustvo koje bi nas moglo podsjetiti na tzv. torbare, prilikom privatizacije u našim krajevima.

– Nitko nije tjerao male dioničare da nam prodaju svoje dionice. Država nema obavezu da vodi brigu o slobodnoj volji građana. Ako neko meni želi prodati 100 eura (po duplo nižem tečaju) za 5.000 dinara, to je njegova stvar. Radnici su požurili i prodali su svoje dionice – rekao je Beko.

U svojstvu savjetnika Beko se pojavio u privatizaciji Luke Beograd: savjetovao je luksemburški fond Worldfin prilikom formiranja ponude za preuzimanje dionica te tvrtke.




Igrom slučaja, dioničari su prodali po cijeni od 800 dinara po dionici da bi to isto popodne Insititut za ekonomska istraživanja te iste dionice procjenio na 1774 dinara. Država se samo pobrinula da su u takvoj bijedi da im nikakvo razmišljanje o budućnosti dalje od sutra ne padne na pamet, pa doista, država s time nije imala ama baš nikakve veze, osim što se Institut nije pobrinuo procijeniti te dionice pravovremeno u interesu onih koji su ih dali budzašto.

Cane traži dežurnog krivca

Pojašnjavajući svoje, očito proračunate, a sada više-manje passe odnose sa Stankom Subotićem Canetom, Milan Beko je ocijenio da su Subotićeve insinuacije o tome da zajedno s Miroslavom Miškovićem stoji iza kampanje protiv Caneta ’motivirane po socijalnoj matrici gdje Cane pronalazi dežurnog krivca’. Nadodao je u stilu kojeg se ne bi posramili ni najvrsniji psihoanalitičari, Subotićevu tvrdnju kao krajnje apsurdnu te naveo da je spomenuti gospodin, od kada je optužen, počeo optuživati svako malo nekog za jad i čemer koji su mu priuštili stavljajući ga na optuženičku klupu te je na kraju pojasnio da je čovjek valjda izgubio živce.




Iako je, prema vlastitim riječima, srpski poduzetnik s Stankom Subotićem Canetom morao prilikom preuzimanja ’Večernjih novosti’ pregovarati, jer mu je WAZ, koji je imao namjeru kupnje, baš njega uključio u pregovore i usput Bekinim firmama isplatio neprimjetnih 24 milijuna eura, Beko je u cijeloj stvari, očito, bio apsolutno i neprikosnoveno korektan. Napomenimo da je Beko nezadovoljan voditeljom emisije, prekinuo intervju i demonstrativno napustio studio.

Autor:M.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.