Screenshot, Thinkstock

‘MIKROKOLUMBIJA’ UNUTAR BALKANA: Albanska mafija veći problem od islamskog ekstremizma

Autor: Dnevno, B.V.

John Nomikos, profesor s Istraživačkog instituta za europske i američke studije u Ateni, u intervjuu za “Kosovo online” objasnio je zašto se Europska unija neće širiti dalje na Zapadni Balkan. Uzrok strahu od proširenja ne vidi u islamskom ekstremizmu, za koji kaže da se često pogrešno ističe kao problem broj jedan zemalja jugoistočnog dijela Europe. Ovaj profesor prstom upire u albansku mafiju, tvrdeći da u svojim rukama u potpunosti drži europsku trgovinu narkoticima, uz raširenu trgovinu ljudima i pranje novca.

“Protiv ekstremista se možete boriti efikasnije, jer oni ne korumpiraju sustav poput albanske mafije, koja raspolaže velikim novcem i lako se infiltrira u sustav. Osim toga, albanska mafija surađuje s islamskim ekstremistima kroz razne stvari poput nelegalnih putovnica, trgovine ljudima… Albanski organizirani kriminal je opasnost broj jedan u ovom trenutku, u to nema sumnje”, rekao je Nomikos.

Prema njegovim riječima, postoje jaka uporišta islamskih ekstremista na Kosovu, u Sjevernoj Makedoniji i Albaniji. “Radikalnih elemenata imate svuda, postoje države koje su ih spremne financirati, poput npr. Katara. Trenutačno, imamo ‘mikroKolumbiju’ unutar Zapadnog Balkana, i to je neprihvatljivo, jer ako bi te zemlje ušle u EU, to bi bio vulkan koji bi eruptirao. EU već ima velike probleme poput Brexita, teško da bi u ovom trenutku mogla preživjeti i albanski organizirani kriminal”, smatra Nomikos.

Ocijenio je Srbiju bitnim faktorom borbe protiv organiziranog kriminala i radikalizacije, usporedivši je s Izraelom. “Izrael je poput Srbije dinamična sila, nije članica NATO-a i EU-a, a zemlje koje ih okružuju nisu baš prijateljski raspoložene prema njima. Ono što povezuje Srbiju i Izrael jest borba protiv organiziranog kriminala”, zaključio je ovaj profesor.

Autor:Dnevno, B.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.