Masa prosvjednika pred zgradom Predsjedništva FBiH! ‘Nikšiću, lopove, hoćemo ostavke!’

Autor: A.P.

''Tražimo ostavku Vlade FBiH na čelu s premijerom Nerminom Nikšićem. Apeliramo na građane da rade za zajedničko dobro svih. Pokažimo onima koji nas godinama bezočno varaju da nismo nesposobni i da možemo sami odlučiti kako želimo živjeti".

20:11 Preostali građani u Titovoj ulici u Sarajevu zagrljeni su dočekali kraj prosvjeda. Prosvjedi će se nastaviti u srijedu. 

19:20 Na glavnoj prometnici na Skenderiji je pušten promet. Na ulicama je ostalo oko 100-njak prosvjednika.

18:23 Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH i zamjenik predsjednika SDA nakon sastanka predsjedništva Stranke demokratske akcije ustvrdio je kako su izvanredni izbori jedini način da se riješi sadašnja kriza u ovoj državi i da njih treba provesti najkasnije u svibnju.

U Sarajevu je Izetbegović novinarima kazao kako je to jednoglasno stajalište stranačkog vrha, te dodao kako mu je poznato da vladajuće hrvatske i srpske stranke ne podržavaju taj prijedlog. Dodao je kako bi tu onda trebao intervenirati Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH i nametnuti izmjene zakona.

17:55 Grupa prosvjednika ponovo je blokirala glavnu prometnicu na Skenderiji, a promet je obustavljen

17:28 Prosvjednici su još uvijek u velikom broju prisutni na raskrižju kod Higijenskog zavoda i pozivaju ostale građane da se sutra odazovu na prvi Plenum građanki i građana u srijedu 17:30 sati u Centru za kulturnu i medijsku dekontaminaciju.

16:50 U Mostaru su završeni mirni prosvjedi gdje se okupilo 700-tinjak nezadovoljnih građana i predstavnika nevladinih organizacija.  




Prosvjednici su optuživali vlast za tešku socijalnu krizu, ali i za pokušaj unošenja nacionalnih podjela u proteste. Okupljeni su zatražili da pregovaraju sa predstavnicima svih nivoa vlasti od kojih su tražili da podnesu ostavke.

Prosvjednici ponovo drže blokirano raskrižje na Skenderiji u Sarajevu. No prosvjedi protječu mirno, bez ikakvih problema.

16:35 Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira (PIC) su reagirali na prosvjede, međunarodnog tijela koje nadgleda mirovni proces u BiH. Podržali su prava građana da demonstriraju, ali su osudili uništavanje imovine.




Vlasti i političke stranke su pozvane da se brzo angažiraju na dijalogu s građanima i građanskim društvom o socijalno-ekonomskim i političkim problemima u zemlji, kako bi se osmislile i provele konkretne mjere, od strane Ambasadora Upravnog odbora PIC-a.

Lideri se trebaju ozbiljno uključiti u dijalog s građanima i ne dopustiti da nasilno ponašanje nekolicine bude izgovor za nerješavanje mirno iznesenih zahtjeva, kažu iz PIC-a. Ambasadori osuđuju pokušaje određenih političkih lidera da prosvjede iskoriste za produbljivanje etničkih podjela.

16:10 Prema križanju Titove i ulice Koševo krenula je grupa građana s ciljem blokade. Inicijativni odbor za organizaciju Plenuma građana i građanki Sarajeva podijelio je prosvjednicima poziv na prvi sastanak plenuma, koji će biti održan u utorak u 17:30 sati.

Prosvjednici su ispred Predsjedništva BiH. Masa od 300-400 ljudi ponovo uzvikuje “Nikšiću, lopove”, “hoćemo ostavke”

15:50 Prosvjedi još uvijek traju. Građani su okupljeni na raskrižju i mirno iskazuju svoje nezadovoljstvo.
Kolegij Predstavničkog doma Parlamenta FBiH održao je sjednicu na kojoj je Kolegij predsjednika klubova u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH zaključio je da se nastavak 26. redovne sjednice Predstavničkog doma zakazan za 12. veljače odgađa do daljnjeg.

15:25 Grupa zaposlenika “Holiday Inna” pridružila se velikom broju prosvjednika. Zaposlenici ‘Holiday Inna” su došli podržati prosvjednike i traže ostavku kompletne Vlade FBiH.

15:13 U Srebrenici se ispred zgrade Općine okupilo 50-ak nezadovoljnih građana, kojima se obratio Ćamil Duraković, općinski načelnik te najavio da će sljedeći utorak biti održan sastanak s predstavnicima građana radi aktivnijeg rješavanja određenih problema u lokalnoj zajednici.
Zenički načelnik ne namjerava podnijeti ostavku, građani nezadovoljni!

Policija od ponedjeljka ujutro čuva kuće Borjane Krišto, premijera Ivkovića i prostorije HDZ-a.

15:00 U Bugojnu je u tijeku prosvjed. Ispred općinske zgrade okupilo se oko tisuću nezadovoljnih građana. Okupljenima se obratio Vlatko Glavaš predsjedavajući Općinskog vijeća koji je pročitao prijedloge definirane na trosatnom sastanku, održanom u utorak ujutro, kolegija Općinskog vijeća. Predložili su sistematizaciju i reformu radnih mjesta te donošenje pravilnika o plaćama te reviziju svih javnih ustanova, no prosvjednici su izviždali Glavaša. 

14:53 Prosvjednicima su se pridružili radnici GRAS-a koji su već ranije za utorak u 15 sati najavili svoje vlastite prosvjede.

Iza organizacije prosvjeda ne stoje nikakve političke stranke, navodi se u dopisu koji je podijeljen, prenosi Dnevni Avaz. 
U srijedu u 17:30 održat će se Plenum na lokaciji Kampusa. U potpisu inicijativnog odbora za organizaciju Plenuma građana Sarajeva stoji: “Mi najbolje znamo da iza nas stoji dugogodišnje poniženje, glad, bespomoćnost svih nas. Zahtijevamo od policije nepoduzimanje mjera kojima bi se ograničile mirne demonstracije, mora se poštovati sigurnost svih sudionika protesta, od vlasti KS s obzirom na neodgovornost dosadašnjih vlada o formiranju nove vlade mora se odlučivati isključivo shodno budućim zaključcima Plenuma. Tražimo ostavku Vlade FBiH na čelu s premijerom Nerminom Nikšićem. Apeliramo na građane da rade za zajedničko dobro svih. Pokažimo onima koji nas godinama bezočno varaju da nismo nesposobni i da možemo sami odlučiti kako želimo živjeti”. 
14:19 Iz Federalne vlade građanima se nitko nije obratio pa su krenuli prema zgradi Predsjedništva BIH, javlja Klix.ba te dodaje da je prisutnima na današnjim prosvjedima podijeljen poziv na prvi sastanak Plenuma građana i građanki Sarajeva.

Vlada Turske izrazila je zabrinutost zbog demonstracija u BiH i pozvala građane BiH da probleme rješavaju u zakonskim okvirima, ali da se suzdrže od nasilja, prenosi Blic.

14:05 U Mostaru na glavnom trgu se nalazi najmanje 500 ljudi. Prosvjednici traže ostavke i odgovornost gradskih i kantonalnih struktura vlasti.

Nekoliko stotina Zeničana pristiglo je pred zgradu vlade Zeničko-dobojskog kantora. Al Jazeera javlja da policija čuva prilaz zgradi te je blokirana ulica ispred kantonalne Vlade.

14:02 U tijeku je stalno zasjedanje i razgovor s predstavnicima udruženja branitelja, poručuju iz Vlade te da je premijer Nikšić informirao ministre da su izmjene Izbornog zakona BiH, čijim usvajanjem bi bilo moguće raspisivanje prijevremenih izbora, upućene u parlamentarnu procedure, kao što je Vlada Federacije svojim zaključkom jučer tražila.

14:00 Prosvjednici žele da im se obrati premijer Nikšić čiju ostavku traže.

13:53 U Sarajevu se sada već okupilo najmanje tisuću građana.

Al Jazeera Balkans javlja da Nermin Nikšić premijer federacije BiH uputio otvoreno pismo ministru sigurnosti Fahrudinu Radončiću da podnese ostavku.
Vlada FBIH odbija dati ostavku, građani Sarajeva su se u utorak točno u podne ponovno okupili te će na sarajevskim ulicama ostati sve dok federalna vlada ne podnese ostavku.
Prosvjedi su održani u Velikoj Kladuši, a u tijeku su u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Mostaru i Kalesiji. Očekuju se i u Cazinu, Orašju, Bihaću, Lukavcu i Živinicama.

Autor:A.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.