Wikimedia Commons

Marijan Šarec: ‘Hrvatska implementacija arbitražne odluke bi bila dobra poruka regiji’

Autor: Hina

Slovenski premijer Marjan Šarec izjavio je u srijedu, u govoru na okupljanju diplomata svoje države, da bi hrvatska implementacija aritražne presude, na čemu inzistira i njegova vlada, trebala biti dobra poruka regiji iako Hrvatska to odbija učiniti.

“Važna bi poruka regiji bila da se implementira arbitražna presuda. Cilj Slovenije od samog početka je da dođe do dogovorne provedbe arbitražne presude”, kazao je Šarec u govoru pred slovenskim diplomatima koji drugi dan na svom redovitom godišnjem sastanku raspravljaju o vanjskoj politici i budućnosti Europske unije. Slovenski premijer kritizirao je hrvatsku vladu što ne pristaje na arbitražno rješenje, kao i hrvatsko stajalište po kojem je iz arbitraže o graničnom prijeporu Hrvatska izišla nakon što je Slovenija kompromitirala taj proces te da treba naći bilateralno i za obje strane prihvatljivo rješenje.

“Hrvatska nažalost ustrajno odbija poštovati arbitražnu presudu. Takvo je njeno postupanje neprihvatljivo te izaziva zabrinutost glede stanja vladavine prava kao temelja za zaštitu ostalih europskih vrijednosti”, kazao je predsjednik slovenske vlade.

Prema Šarecovim riječima, Slovenija želi jačati odnose na područjima od zajedničkog interesa  sa svim susjednim državama,  uz međusobno poštovanje i povjerenje, istodobno jačajući svoj krug međunarodnih partnera, te jačanje odnosa s drugim državama. “Važno je da pravodobno reagiramo na događaje u međunarodnoj zajendici, te stalno tražimo savezništva i prilike”, dodao je Šarec.

Kako je pojasnio, za njegovu je državu od strateškog interesa stabilnost zapadnog Balkana i približavanje tih država Europskoj uniji prema punopravnom članstvu, dok u Europskoj uniji nakon skorašnjih izbora za Europski parlament želi  dominaciju “europskih integrativnih i u budućnost usmjerenih snaga”.

Slovenija – zagovornica jake i učinkovite EU

Slovenija po njegovim riječima i dalje mora ostati zagovornica jake i učinkovite Europske unije i stabilnoga euroatlantskoga savezništva, s ciljem da ostane u čvrstoj jezgri u EU-u najintegriranijih država i u savezništvu s naprednim članicama slične političke filozofije.
EU po njegovim riječima treba jačati temelje na kojima je osnovana, a Slovenija će kroz dvije godine, kad po drugi put bude predsjedavala EU-om, zagovarati takve vrijednosti i tima nastojati ojačati svoj utjecaj.




Slovenija je konstruktivna i proeuropska država, a želi da EU funkcionira na najbolji mogući način, kazao je Šarec, dodavši da je proteklih mjeseci u svojim javnim nastupima više puta upozorio na slabosti u djelovanju EU-a i njenih institucija, što je praksa koju treba prevladati u budućnosti.
Sve članice treba tretirati ravnopravno, a europske ustanove moraju djelovati u interesu svih država članica, te u skladu s europskim vrijednostima, kazao je Šarec, dodavši da je vanjska politika njegove koalicijske vlade dobro koordinirana i da se dobro slaže s ministrom vanjskih poslova, bivšim premijerom Mirom Cerarom.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.