Ilustracija: Pixabay

Kosovske oružane snage napadaju Kosovo čim započne Svjetsko prvenstvo u nogometu!

Autor: Marin Vlahović

Sasvim ozbiljno i bez jasnih ograda srpski mediji bliski Aleksandru Vučiću prenijeli su navodna upozorenja ruskih obavještajaca o planiranom napadu oružanih snaga Kosovskih Albanaca na Sjever Kosova. Ruska obavještajna služba, dakle ruski FSB, obavijestio je prije desetak dana srpsku BIA-u o tome kako Kosovske oružane snage namjeravaju iskoristiti Svjetsko prvenstvo u nogometu za početak ofenzive na Sjever Kosova.

Ponovno širenje panike u Srbiji

Anonimni izvor iz srpske obavještajne zajednice medijima je rekao sljedeće:

Ako pažljivo pratite međunarodne sportske događaje i sukobe, onda ćete primijetiti da je, recimo rat u Gruziji, izbio dan prije početka Olimpijskih igara u Pekingu. Rat u Siriji je počeo istog mjeseca kada se završavalo Europsko prvenstvo u nogometu 2012. Neki očigledno misle da je onaj trenutak kada je svjetska javnost zaokupljena sportom, idealan trenutak za pokretanje ratnih operacija. Sada postoje i ozbiljne informacije da takav plan imaju „šiptarski“ ekstremisti i da im je iz Amerike sugerirano da Sjever Kosova riješe brzo, za 48 sati, i to u toku Mundijala.”

Nitko iz Vlade Srbije nije komentirao ove medijske napise, a zasad se nije oglasio ni predsjednik Aleksandar Vučić, ali zato je izjavu dao zapovjednik KFOR-a general bojnik Salvatore Couci.

„Situacija na Kosovu trenutno je mirna. Međutim, ako bude upozorenja za narušavanje sigurnosti, spremni smo poduzeti sve mjere kako bi Kosovo bilo sigurno. Situacija je trenutno pod kontrolom a rade se i procjene jesu li incidenti koji su se dogodili posljednjih mjeseci etnički motivirani. Ti događaji svakako podižu tenzije. „

Upozorenje Wesleya Clarka




Zanimljiva je i izjava umirovljenog generala Wesleya Clarka, zapovjednika NATO-a tijekom akcije bombardiranja Srbije 1999. Prije nešto manje od mjesec dana, Clark je otvoreno rekao da KFOR ne bi trebao još napustiti Kosovo. Inače, od samog ulaska KFOR-a na Kosovo u raznim incidentima i oružanim sukobima poginulo je čak 168 vojnika NATO-a. KFOR na Kosovu trenutno raspolaže s oko 4000 vojnika, koji bi teško mogli zaustaviti veći oružani sukob. Zadnja akcija bila im je spašavanje zarobljenih medvjeda koji su trebali završiti kao jelo u kosovskim restoranima i te medvjede su  oslobodili zatočeništva te smjestili u specijalno utočište za njihovo zbrinjavanje.

Što se tiče korištenja Svjetskog prvenstva u nogometu kao svojevrsnog odvraćanja pažnje od vojne ofenzive, dovoljno je podsjetiti se na incident s dronom iz 2014. kada se iznad stadiona u Beogradu, dok su igrale Srbija i Albanija pojavio dron sa zastavom „Ujedinjene Albanije“.

Vučićev „spin“ ili stvarnost




Doduše, ne trebamo zanemariti ni atmosferu u Srbiji gdje su građani počeli otvoreno izražavati nezadovoljstvo i otpor prema režimu Aleksandra Vučića. Kada se u zemlji pojave i nagomilaju unutarnji problemi uvijek je dobro skrenuti pozornost na stvarne ili imaginarne vanjske prijetnje.

Neovisno o svemu navedenom, Kosovo ostaje neriješen problem Europske unije, Amerike i Rusije. Kosovo je započelo reorganizaciju oružanih snaga u pravu vojsku, a u tome im navodno pomažu i savjeti generala Ante Gotovine. Dapače, srpski mediji su Gotovinu optužili da Kosovarima prenosi vojno znanje i iskustvo iz oslobodilačke akcije Oluja. Istodobno, broj, utjecaj i ovlasti vojnika KFOR-a se smanjuju sve dok jednog dana potpuno ne napuste Kosovo. Svjetsko prvenstvo u nogometu, kada je fokus cijelog svijeta na nogometnim travnjacima, može se iskoristiti i u vojne svrhe, ali u ovom trenutku šanse za rat na Kosovu ipak nisu prevelike. S druge strane, mogu se očekivati različite provokacije i incidenti, zbog čega na oprezu trebaju biti i hrvatske sigurnosne službe.

Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.