Twitter

Konstituiranje predsjedništva BiH 20. studenog

Autor: Hina

Konstituirajuća sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u sazivu izabranom na izborima provedenim 7. listopada, bit će održana 20. studenog, potvrđeno je u srijedu iz sjedišta tog tijela vlasti u Sarajevu.

Sukladno poslovniku o radu Predsjedništva BiH konstituirajuću sjednicu novog državnog vrha sazvao je predsjedatelj na odlasku Bakir Izetbegović.

Idućeg će utorka, nakon davanja svečane prisege, dužnost u tročlanom Predsjedništvu BiH preuzeti Željko Komšić kao hrvatski član, Milorad Dodik kao srpski te Šefik Džaferović kao član iz reda bošnjačkog naroda.

Sukladno postojećem sustavu rotacije prvi predsjedatelj Predsjedništva BiH trebao bi biti Dodik i tu bi dužnost trebao obnašati u razdoblju od šest mjeseci, a nakon toga bi je predao Komšiću.

Na listopadskim izborima Komšić je u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH osvojio 225 tisuća glasova pobijedivši tako dosadašnjeg člana Predsjedništva BiH i predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića, za kojega je glasovalo nešto manje od 155 tisuća birača.

Dodik je dobio glasove 368 tisuća birača, a njegov glavni rival i dosadašnji član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić 292 tisuće glasova.

Za Šefika Džaferovića kao kandidata Stranke demokrfatske akcije (SDA) glasovalo je 212 tisuća birača, a njegov glavni protukandidat Denis Bećirović iz SDP BiH dobio je povjerenje oko 195 tisuća birača.




Među prvim zadaćama Predsjedništva BiH u novom sazivu bit će imenovanje mandatara za sastav Vijeća ministara BiH, no ta će odluka morati sačekati konstituiranje Zastupničkog doma parlamenta BiH koji tu nominaciju mora potvrditi prije nego što budu izabrani ministri.

Za sada je nejasno kako bi mogla izgledati vladajuća većina na državnoj razini, iako je izvjesno kako će njen dio, uz HDZ BiH, biti i Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Partneri s bošnjačke strane mogu bili Stranka demokratske akcije (SDA) ili pak blok kojega bi okupio SDP BiH.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.