Konstituirana Skupština Kosova, sutra se biraju predsjednik i Vlada

Autor: hina

Ovo je prva Skupština Kosova izabrana nakon proglašenja neovisnosti 17. veljače 2008. godine.

Skupština Kosova na svojoj je konstitutivnoj sjednici u ponedjeljak velikom većinom od 90 glasova glasova izabrala za svoga predsjednika Jakupa Krasniqija, iz Demokratske partije Kosova, kojemu će to biti drugi mandat na čelu kosovskog parlamenta.

Skupština je izabrala i pet potpredsjednika iz redova svih etničkih zajednica. Glasovanje je obavljeno nakon što su nazočni zastupnici, njih 117 od ukupno 120 koliko ih ima kosovski parlament, položili prisegu.

Ovo je prva Skupština Kosova izabrana nakon proglašenja neovisnosti 17. veljače 2008. godine.

Dopredsjednik Demokratske partije Kosova Hajredin Kuqi izvijestio je Skupštinu da je, na inicijativu 40 zastupnika te stranke i njihovih partnera, za sutra zatraženo održavanje izvanredne sjednice kosovskog parlamenta na kojoj bi trebao biti izabran novi predsjednik Kosova i kosovska vlada. Na temelju stranačkih dogovora glavni kandidat za kosovskog predsjednika je čelnik Alijanse novo Kosovo Behgjet Pacolli, dok je za kosovskog premijera nominiran dosadašnji premijer Hashim Thaci.

Čelnik Alijanse novo Kosovo i poznati albanski biznismen Pacolli predložen je za predsjednika Kosova na temelju koalicijskog sporazuma Demokratske partije i Alijanse novo Kosovo, a mediji javljaju da će oporbene političke stranke u parlamentu za njegova protukandidata predložiti Adema Demaqija, kojega nazivaju i kosovskim Mandelom, a riječ je o najpoznatijem kosovskom političkom zatvoreniku s gotovo 30 godina provedenih u zatvorima bivše Jugoslavije.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.