‘Kongregacija za nauk vjere nije izdala nikakav dokument u kojem odbacuju Međugorje’

Autor: M. Berić /Hina

Kardinal Puljić, kako ga u utorak citira agencija Fena, nije mogao potvrditi navode talijanskih medija po kojima se Kongregacija za nauk vjere na zasjedanju 24. lipnja suglasila kako nema dokaza o nadnaravnim pojavama u Međugorju.

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić izjavio je kako još nema službenog očitovanja Kongregacije za nauk vjere o fenomenu Međugorja, no istodobno je upozorio kako se od navodnih ukazanja ne bi smio raditi “medijski show” jer se time dovode u pitanje sami temelji vjere.

Kardinal Puljić, kako ga u utorak citira agencija Fena, nije mogao potvrditi navode talijanskih medija po kojima se Kongregacija za nauk vjere na zasjedanju 24. lipnja suglasila kako nema dokaza o nadnaravnim pojavama u Međugorju.

Takva je odluka, prema istim izvorima, sukladna i zaključku posebnog vatinskog povjerenstva koje je istraživalo navodna Gospina ukazanja i čiji je član bio i kardinal Puljić.

“Obično Sveta Stolica ne komunicira s biskupima preko medija, nego nam uvijek pošalje dokument koji nas upućuje što nam je činiti. Na žalost, meni ništa službeno nije došlo. Apostolska nuncijatura nam redovno dostavlja sve dokumente i odluke Svete Stolice. Zato ne mogu ništa službeno odgovoriti na napise u novinama”, bio je suzdran vrhbosanski nadbiskup.

Komenirajući nagađanja kako će Kongregacija za nauk vjere preporučiti biskupima da u svojim biskupijama ne dopuštaju sastanke, svjedočenja i viđenja koja održavaju međugorski vidioci, a vjernicima da ne sudjeluju u takvim događajima, kardinal Puljić je kazao kako do njega nije došao naputak takvog sadržaja.

“Nama na ovim stranama nije došao takav dokument. Čuo sam kako je za Ameriku dana uputa oko tih okupljanja gdje dolaze ‘vidioci’. Zato je i papa Franjo dao jasnu izjavu da ‘vidioci’ ne prave medijski show s Gospom. Vjera nije utemeljena na privatnom viđenju nego na objavi Isusa Krista”, istaknuo je kardinal Puljić.

On se suzdržao od prognoza kada bi Papa mogao objaviti konačnu odluku o tome hoće li Međugorje biti priznato kao marijansko svetište no istaknuo je kako to ne bi smjelo utjecari na istinsko ispovjedanje vjere.




“Kada će Papa donijeti odluku to ne mogu reći, ali mi je jasno kako nije zabranjeno Bogu se moliti, pokoru činiti i ići putem obraćenja”, poručio je kardinal Puljić.

Autor:M. Berić /Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.