Screenshot

Komšić izjavio: ‘Za mene je Kosovo neovisna država, ali Dodik je protiv’

Autor: Dnevno.hr

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je da je za njega Kosovo neovisna država, ali i da Srbija i Kosovo trebaju sami definirati međusobne odnose.

“Moja pozicija je apsolutno jasna. Rekao sam da je Kosovo neovisna država i da bi bilo pametno da BiH prizna Kosovo, ali s Miloradom Dodikom u Predsjedništvu čisto sumnjam da ćemo doći do te odluke”, rekao je Komšić u intervjuu za DW.

Upitan da prokomentira eventualnu promjenu granica u regiji, Komšić je rekao da BiH mora inzistitrati na nepromjenjivosti svojih granica, ali je dodao da o tome ne može govoriti “u ime Srbije i Kosova”.

“To nema veze s BiH. Što će Srbija i Kosovo uraditi njihova je stvar i bilo bi vrlo nepristojno miješati se u to. Moje privatno mišljenje je da odnosi Srbije i Kosova trebaju biti odnosi dvije susjedne i prijateljske države. Kako će oni rješavati te odnose, to je njihov problem”, naveo je Komšić.

Rekao je da će njegov odnos prema Srbiji biti isti kao prema Hrvatskoj i ocijenio “dobrim znakom” odustajanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića od posjeta Istočnom Sarajevu uoči izbora održanih 7. listopada.

Dodao je da je spreman na dobru suradnju i s Vučićem i s predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović i s predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

“To meni ne predstavlja problem, ali samo tražim da se zna gdje su granice BiH i da se to prihvati, i gdje su granice uobičajenog diplomatskog ponašanja, pa čak i finog ljudskog ponašanja kada je reč o BiH”, kazao je Komšić.




Naveo je da od EU i međunarodne zajednice “ne očekuje previše” kad je reč o BiH i ocijenio da Bruxelles propušta “važnu priliku” za integraciju cijelog Zapadnog Balkana.

Kazao je da ne misli da je na pomolu dugotrajna ustavna i politička kriza u BiH, i dodao da “ne vidi nikakav razlog” za nju.

“Ne vidim nikakav razlog za nju, ni institucionalni ni politički, osim ako netko želi da izaziva tu krizu. Ali onda to pitanje treba uputiti onome tko to želi”, kazao je Komšić.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.