Ured predsjednice

Predsjednica se sastala s gradonačelnikom Tirane: ‘Ponosni smo na albansku manjinu i njihovo domoljublje’

Autor: Hina

"Slično kao i Zagreb. Mislim da je sudbina malih nacija u tome da se okupljamo oko centara izvrsnosti i stoga su gradovi jednako važni kao i nacije", kazao je Veliaj.

 Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se u petak s gradonačelnikom Tirane Erionom Veliajom i izrazila zadovoljstvo nastavkom suradnje između Hrvatske i Albanije započete na samom početku stjecanja hrvatske neovisnosti te izrazila nadu u jačanje sveukupnih odnosa dviju zemalja, uključujući i suradnje između dva grada.

“Željela bih izraziti zadovoljstvo nastavkom važne tradicije hrvatsko-albanske suradnje, uspostavljene od samog početka stjecanja naše neovisnosti”, kazala je predsjednica.

Svog je domaćina izvijestila da je u razgovorima s najvišim albanskim dužnosnicima fokus bio na jačanju bilateralnih odnosa i prilika za njihovo daljnje širenje.

“Na buduće bilateralne odnose s Albanijom gledamo s optimizmom i entuzijazmom, a posebice se to odnosi na poboljšanje gospodarskih i trgovinskih veza između Hrvatske i Albanije”, kazala je predsjednica.

Osvrnuvši se na suradnju između gradova, podsjetila je na sestrinske gradove Opatije i Sarande, Bjelovara i Berata, koji se nalazi na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine, te Lezhe i Kutine.

“Spremni smo dodatno osnažiti i suradnju među gradovima”, poručila je Grabar-Kitarović.

Kao i u svim dosadašnjim susretima tijekom trodnevnog službenog posjeta Albaniji, predsjednica je istaknula doprinos albanske manjine hrvatskom društvu, uključujući i njihovu ulogu u Domovinskom ratu.




“Vrlo smo ponosni na albansku manjinu u Hrvatskoj, na njihovo domoljublje, ponos i čast. Oni su primjer pozitivne i uspješne uključenosti jedne manjine u  društvo i snažna su poveznica između naše dvije zemlje”, kazala je predsjednica.

Gradonačelnik Tirane je kazao da je imao “sjajan” susret s  predsjednicom , a govoreći o procvatu Tirane posljednjih godina, kazao je da je Tirana “epicentar ekonomije, stanovništva i kulture i umjetnosti” i da ništa ne dolazi preko noći već se mora kontinuirano raditi.

“Slično kao i Zagreb. Mislim da je sudbina malih nacija u tome da se okupljamo oko centara izvrsnosti i stoga su gradovi jednako važni kao i nacije”, kazao je Veliaj.




“Vaša predsjednica ne samo da to zna, njoj ne samo da je stalo već to u potpunosti razumije. Uručujući joj Ključeve grada, to je čast prema nekome koga smatramo jednim od nas. Nekome tko drži otvorena vrata naših gradova i država. Ona je promicala politiku otvorenih vrata regije i postala je glavna glasnogovornica našeg napretka prema putu u Europsku uniju,  zagovornica svega što Balkan može biti i osoba koja snove pretače u projekte”, kazao je Veliaj.

Preobrazbu Hrvatske tijekom pristupanja EU, ne kao destinaciju već putovanje, nazvao je “čudom” i dodao da Albanija pomno radi bilješke s tog putovanja.

“Nadahnut sam vašim primjerom”, dodao je i istaknuo iznimno ‘liderstvo’ hrvatske predsjednice. Podsjetio je koliko radi na promicanju Hrvatske, ne propustivši spomenuti uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

“Mislim da je ovaj trg iza nas vjerojatno bio druga najveća ‘fan zona’ nakon Zagreba”, kazao je gradonačelnik i dodao da je “sretan vidjeti svaki uspjeh u našoj regiji”.

“Hrvatska se pokazala tijekom rata, ali još više tijekom mira. Ljudi koji vole svoju zemlju u ratu i miru mogu napraviti čuda”, kazao je Veliaj i istaknuo da je jedna takva uspješna priča utjecala na odluku Albanaca u inozemstvu da se vrate kući.

Za novi imidž Tirane, zelene i šarene, je kazao da je grad onakav kakav ga želite. Iz središta grada su izbačeni automobili te se koriste bicikli, a krenulo se u sađenje drveća pa tako i svako dijete za svoj rođendan zasadi jedno drvo.

“I tako smo upravo posadili 126.000 sadnica drveća”, dodao je.

Predsjednica Grabar-Kitarović je izrazila oduševljene razvojem i preobrazbom Tirane od njezinog posljednjeg posjeta 1993.

Posljednjeg dana službenog posjeta Albaniji predsjednica je položila vijenac za sve nacionalne heroje kod spomenika “Majke Albanije”

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.