Screenshot

KLESAO JE GRANICU NOVE SRPSKE DRŽAVE: Evo za što se sve sudi Mladiću

Autor:

Ratni zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić, nedvojbeno je osoba čije je ime postalo simbolom najtežih ratnih zločina počinjenih na europskom tlu nakon Hitlerove ere. Mladić se danas suočava s pravdom na koju se čeka više od dva desetljeća. Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju izreći će prvostupanjsku presudu Mladiću koji je optužen za ratne zločine počinjene u vrijeme kada je bio zapovjednik Vojske Republike Srpske.

Mladić je u Haagu optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona ili običaja ratovanja u BiH od svibnja 1992. do pred kraj 1995. godine. U završnoj riječi tužiteljstva u prosincu prošle godine za njega je zatražena doživotna zatvorska kazna, a istovremeno obrana je predložila da ga se oslobodi svih optužbi.

Mladića se optužuje za genocid nad oko 7000 Bošnjaka iz Srebrenice, progon Bošnjaka i Hrvata diljem BiH, a koji je u šest općina imao razmjere genocida, teroriziranje stanovništva Sarajeva granatiranje, snajperom i paljbom, ali i uzimanje za taoce plavih kaciga UN-a.

Prema tužiteljima zločini su vršeni u okviru četiri udružena zločinačka pothvata “u cilju stvaranja srpske države na velikim dijelovima teritorija BiH” sa što manje Bošnjaka i Hrvata. Mladić ih je “vojnom silom realizirao”, a bivši predsjednik RS Radovan Karadžić politički predvodio.

Dvije točke optužnice Mladića terete za genocid, a pet za zločine protiv čovječnosti, progon, istrebljenje, ubojstva, deportacije i prisilno premještanje. U dodatnih pet točaka, Mladić je optužen i za ubojstvo, teror, napade na civile i uzimanje talaca, kao i kršenje zakona i običaja rata. Prema optužnici Mladić je svjesno prihvatio da progonom i zločinima koji su kulminirali u Srebrenici iskleše granicu nove srpske države. Već 1993. godine prema dokumentima naložio je da se muslimanske snage moraju istjerati iz Bosne zajedno sa stanovništvom. Iduće godine zadatak mu je bio protjerivanje Muslimana iz srebreničkog džepa, a njegova briga bila je da Muslimani potpuno nestanu.

– U Podrinju smo Turke pomlatili – čule su se u sudnici Mladićeve riječi s televizijskog snimka. Podsjetimo, suđenje mu je trajalo od svibnja 2012.pa sve do prosinca 2016.godine, a tijekom 530 dana saslušano je 160 svjedoka Optužbe i 208 svjedoka obrane.U spis su uvedene i pisane izjave još 214 svjedoka. Prihvaćeno je 9.914 dokaznih predmeta. Haški tribunal je Mladića prvi put optužio 25. srpnja 1995, a optužnica je više puta mijenjana.

Mladić je uhićen 2011. godine nakon što se godinama skrivao u Srbiji, uz javnu pa prešutnu potporu vojske i srbijanskih organa vlasti. Presudu će mu izreći Vijeće predsjedavajućeg Alphonsa Orieja u kojem su još suci Bakone Moloto iz Južne Afrike i Christoph Flugge iz Njemačke.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.