Foto: PIXSELL/Screenshot

KIPI U SUSJEDSTVU! KOMŠIĆ ZAPRIJETIO SILOM, DODIK ZAGRMIO: ‘Ratni film sa sobom u glavnoj ulozi neće gledati, nek’ se pridruži islamskim ratnicima!’

Autor: L.B.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić za Radio Slobodna Evropa (RSE) je rekao da će protiv odgovornih osoba biti podnešena kaznena prijava, nakon što je u Službenom glasniku Republike Srpske objavljen tekst Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS.

“Naravno, kako smo i najavili, tako će biti i podnešena kaznena prijava protiv odgovornih lica. Vlasti RS-a očito ne mare za bilo kakva upozorenja iz međunarodne zajednice. Sada je i više nego ikad ranije, na potezu Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Ukoliko se ovo nastavi, sutra će se isto dogoditi i s Oružanim snagama BiH, s pravosuđem, a kad se dogodi, tad će se morati odgovoriti silom.

Ne odgovori li se, to će značiti da se pristalo na ono što nazivaju mirnom disolucijom”, rekao je Komšić u srijedu, za RSE.

‘Entiteti ne mogu preuzimati nadležnosti države’

Takozvani Ukaz o proglašenju Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske objavljen je u utorak, 28. prosinca u Službenom glasniku RS, a pet dana ranije, potpisala ga je predsjednica RS, Željka Cvijanović.

Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima usvojen je na posebnoj sjednici u listopadu u Narodnoj skupštini RS. čime se predviđa osnivanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske, međutim, to nije u skladu s Ustavom BiH, koji je dio Dejtonskog sporazuma, a kojim je definirano da entiteti ne mogu preuzimati nadležnosti države ili one nadležnosti koje su u skladu s Ustavom prenesene na državnu razinu.

Prva prenesena nadležnost

“Tužilaštvo BiH zatražilo je informacije o Zakonu o lijekovima i medicinskim sredstvima”, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa 7. prosinca potpredsjednik entitetskog parlamenta Denis Šulić.
Usvajanje Zakona o lijekovima RS, prva je nadležnost koja je prenesena s razine BiH na RS, nakon što je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata, najavio prijenos niza nadležnosti s federalne razine na entitet RS.

‘Napad na ustavni poredak’

No, Tužilaštvo BiH vodi predmet protiv više osoba zbog narušavanja ustavnog poretka Bosne i Hercegovine u okviru kojega su saslušani i lideri političkih stranaka te pojedini članovi Vlade RS.

Iz Tužilaštva su za RSE u više navrata istaknuli da ne mogu iznositi više detalja u istrazi u predmetu ‘Napad na ustavni poredak’.
“Predsjednica i premijer Republike Srpske, kao i drugi političari tog entiteta osumnjičeni su za napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine”, izjavio je nakon saslušanja u Tužilaštvu BiH lider Socijalističke partije Srpske Goran Selak 20. prosinca.

‘Obavještavam Komšića da je rat završen’

Međutim, i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik nije dugo čekao da odgovori na Komšićevu prijetnju silom “ako vlasti RS ovako nastave”, pa je rekao:

“Željko Komšić ni nakon 26 godina mentalno nije izašao iz rata i Armije Republike BiH. Ako je to što Komšić govori najbolje što zna, obavještavam ga da je rat završen i da je Republika Srpska dobila svoja prava Dejtonskim mirovnim sporazumom koja brani na miran i demokratski način”.

‘Ratni film sa sobom u glavnoj ulozi neće gledati’

“Ako je željan još jednog Zlatnog ljiljana, preporučujem mu da se pridruži islamskim ratnicima po različitim ratištima. Ratni film sa sobom u glavnoj ulozi u BiH neće gledati, a ako nastavi da prijeti njime očekujem da i pravosuđe FBiH počne raditi svoj posao”, poručio je Dodik.

Podsjetimo, Željko Komšić je 1995. godine kao pripadnik 101. brdske brigade 1. korpusa ARBiH dobio vojno odlikovanje Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.