Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine: STANJE KATOLIKA KATASTROFALNO!

Autor: Hina

Dodik je jedini političar u BiH koji je pokušao omalovažiti važnost Papina pohoda Sarajevu nazvavši ga "imaginacijom" i "farsom" pri čemu je ustvrdio kako je na misi na stadionu Koševo bilo tek tisuću Hrvata iz Sarajeva jer su svi drugi protjerani.

Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine (KTA) upozorila je u četvrtak kako je stanje katolika na dijelu BiH koji se sada zove Republika Srpska “katastrofalno” reagirajući tako na izjavu predsjednika RS Milorada Dodika kojom je on licitirao s brojem vjernika što su sudjelovali na misnom slavlju s papom Franjom 6. lipnja u Sarajevu.

Dodik je jedini političar u BiH koji je pokušao omalovažiti važnost Papina pohoda Sarajevu nazvavši ga “imaginacijom” i “farsom” pri čemu je ustvrdio kako je na misi na stadionu Koševo bilo tek tisuću Hrvata iz Sarajeva jer su svi drugi protjerani.

Na temelju podataka koje je prikupila iz ureda za prijavu hodočasnika KTA je objavila kako je na misi s papom Franjom sudjelovalo 6409 vjernika iz Sarajevskog dekanata od kojih je 6244 bilo iz samog Sarajeva.

Prema crkvenim statistikama od potkraj 2014. u Sarajevskom dekanatu živjelo je 12370 katolika, a u gradu Sarajevu 12026 katolika.

“Budući da je broj katolika u Sarajevu više nego prepolovljen u odnosu na broj prije nedavnoga rata te da se posljednjih godina taj broj stalno smanjuje, može se reći da je stanje zabrinjavajuće i da bi se svi nadležni, umjesto uopćenih izjava, morali tim pitanjem ozbiljno pozabaviti.

Međutim, stanje s brojem katolika u dijelu Bosne i Hercegovine u entitetu RS može se nazvati katastrofalnim. Naime, na tom dijelu, koji obuhvaća 49 posto teritorija BiH, prema crkvenim statistikama od 31. prosinca 2014. živjelo je samo 9355 katolika.

To znači da na području RS nedostaje 93,87 posto od predratnog broja katolika”, ističe se u informaciji KTA.




Kao ilustraciju navode kako je iz dijela Banjolučke biskupije, koji se nalazi na teritoriju RS, na misnom slavlju na Koševu bilo samo 660 katolika.

Budući da je veći dio od 9355 katolika u starijoj dobi, može se konstatirati da prijeti potpuni nestanak katolika u toj polovini BiH ako državne, entitetske i lokalne vlasti ne promijene svoj odnos i ako ne prestane trajna, gotovo grobna šutnja najvećeg broja hrvatskih predstavnika u vlasti u BiH kada je riječ o katolicima Hrvatima u tom entitetu, upozorila je KTA.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.