fbpx
Foto: Jakov Prkic / CROPIX

PETERO UHIĆENIH NA IZBORIMA U BiH! Kakav ološ radi ovakve stvari? O svemu se oglasilo tužiteljstvo

Autor: Dnevno.hr

U Bosni i Hercegovini počelo je glasanje na općim izborima u nedjelju ujutro na kojima građani te zemlje trebaju izabrati vlast za naredne četiri godine.

Donosimo tijek događaja:

Izlasnost do 12:00 sati je 14%, priopćio je CIK. To je 3% više u donosu na prošle izbore.


Incidenti na biračkim mjestima

U Velikoj Kladuši se dogodio incident na jednom od glasačkih mjesta. Naime, na biračkom mjestu u mjestu Marjanovac došo je do fizičkog napada na člana biračkog odbora.

I u Doboju je došlo do napada na promatrača.

Pet osoba uhićeno je u Prijedoru zbog izborne prijevare, odnosno donošenja velike količine popunjenih listića na biračko mjesto.

“Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Milanko Kajganić, u koordinaciji s glavnim tužiteljem Okružnog javnog tužiteljstva Prijedor Mladenom Mitrovićem, dao je naredbu MUP-u RS za lišenje slobode 5 osumnjičenih osoba koje su identificirane kao povezane s nezakonitostima u vezi s izbornom procedurom, odnosno donošenjem velike količine popunjenih izbornih listića na biračko mjesto.

S obzirom na to da je među izbornim listićima bilo i glasačkih listića za izbore na nivou države Bosne i Hercegovine, kao i entiteta, koordinirano su djelovali Tužilaštvo BiH i OJT Prijedor.
U zajedničkim aktivnostima dogovoreno je da će osobe koje su lišene slobode u zakonskom roku biti predane Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine. U koordinaciji s Centralnom izbornom komisijom bit će dogovorene potrebne aktivnosti kako bi se na navedenom biralištu realizirao zakonit izborni proces”, javlja Boris Grubešić, glasnogovornik Tužiteljstva BiH.

Teško kršenje Izbornog zakona

Visoki predstavnik Christian Schmidt obišao je biračko mjesto u zgradi Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu, kako bi se uvjerio da proces ide bez problema, piše N1.ba.
Također, zabilježeno je teško kršenje Izbornog zakona u Novom Gradu u Republici Srpskoj, gdje je glasanje prema posljednjim informacijama zaustavljeno.

Slučaj se odnosi na donošenje dva bunta označenih glasačih listića na biračko mjesto u Hozićima. Policija je prema posljednjim informacijama na terenu i radi na rješavanju slučaja.

Glasao i Izetbegović

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je nakon glasanja pozvao građane da izađu na izbore.

“Iskoriste svoje pravo, dajte glas onima koji će voditi razumniju politiku, koji neće praviti blokade, krize, koji neće tjerati mlade iz BiH”, rekao je Izetbegović.

Ćović uvjeren u pobjedu

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH Dragan Čović ispunio je jutros svoju građansku dužnosti glasavši na biralištu u Mostaru na Općim izborima 2022. godine.

Tom prigodom pozvao je sve one koji, kako kaže, žele dobro BiH da masovno izađu na izbore diljem BiH, naše domovine.

“Ja sam svoju dužnost obavio, nadam se da je to dobar primjer da svi drugi danas izađu na izbore i u Mostaru i diljem BiH”, poručio je Čović.

Na upit novinara u kojem trenutku očekuje reagiranje visokog predstavnika Christiana Schmitda, Čović je istaknuo kako uopće ne analizira Schmidta, njegove riječi i postupke.

“Mi danas trebamo obaviti svoju dužnost i uvjerljivo pobijediti, a što će Schmidt i ostali raditi to nije predmet moga razmišljanja”, istaknuo je čelnik HNS-a.

Naveo je kako su davno trebali promijeniti izborni zakon da “možemo birati legitimne predstavnike u Predsjedništvu BiH, u domovima naroda tamo gdje se štite kolektivna prava hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda sukladno Ustavu BiH”.

“Morali smo doći do situacije da provedemo presudu suda u Strassbourgu o legitimnom predstavljanju. Nažalost, to se nije dogodilo, drugi su to blokirali”, naveo je Čović.

Pozvao je sve koji žele napraviti promjene u BiH da masovno danas iziđu na izbore bez obzira na to što se nije promijenio izborni zakon.

“Idemo u ove izbore, svi su mislili da ćemo ih blokirati, ali ne, mi idemo na izbore i zato pozivamo sve one koji razmišljaju na sličan način da treba napraviti promjene u BiH, da izađu danas masovno na izbore i naprave te promjene bez obzira na to što se nije promijenio izborni zakon”, zaključio je.

Natječe se nešto više od 7200 kandidata

U sedam sati otvoreno je nešto više od 5900 biračkih mjesta na kojima je moguće glasati do 19 sati. Pravo glasa na ovogodišnjim izborima ima nešto više od 3,3 milijuna glasača a oni imaju priliku izabrati 518 dužnosnika na različitim razinama vlasti.

Biraju se tri člana Predsjedništva BiH, 42 zastupnika u Zastupničkom domu parlamenta BiH, 98 zastupnika u Zastupničkom domu parlamenta Federacije BiH, 83 zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, zastupnici u skupštinama deset županija u Federaciji BiH te predsjednik i dva potpredsjednika RS.

Za te se pozicije natječe nešto više od 7200 kandidata iz 90 političkih stranaka i 38 stranačkih koalicija kao i 17 neovisnih kandidata.

Izbore nadzire oko 60 tisuća promatrača od kojih su oko 50 tisuća delegirale političke stranke. Regularnost izbora kontrolira i nešto manje od četiri tisuće međunarodnih promatrača.

U BiH nitko ne provodi relevantne izlazne ankete a prvi preliminarni rezultati izbora trebali bi biti dostupni nakon 20 sati kada ih po pravilu počinju objavljivati stožeri političkih stranaka.

Cjelovitiji podaci očekuju se do ponoći kada bi se trebai oglasiti i iz Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP).

Rok za objavu konačnih i potvrđenih rezultata je 30 dana nakon održavanja izbora a nakon toga slijedi druga faza izbornog procesa u kojoj se neizravno biraju zastupnici u domovima naroda parlamenta BiH i Federacije BiH kao i predsjednik i dva potpredsjednika tog entiteta.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.