fbpx
Foto: Pedja Milosavljevic / CROPIX, Ilustracija

‘KAKO LI SE SAMO USUĐUJETE?’ Srbi divljaju zbog dječje karte koju je izradila EU: ‘Šta smo mi mali Rusi? Ovo je sramota’

Autor: Dnevno.hr

U Srbiji je, baš neobično, opet izbila drama zbog jednog poteza Europske unije, preciznije Europske komisije. Naime, EK je na službenoj stranici u povodu Međunarodnog dana mladih objavila mapu Europe na kojoj su prikazane određene specifičnosti država.

Italiju je tako obilježio Koloseum, kosi toranj u Pisi i vuklan Etna, Njemačku Brandemburška vrata, Grčku Panteon i Olimpijske igre, a Hrvatsku Zagrebačka katedrala, pas dalmatinac, Dioklecijanova palača i šalica kave.

Na istoj karti ono što obilježava Srbiju je samo jedan simpatični smeđi medvjed, što je razjarilo srpske medije.


“Da li se na ‘divljem zapadnom Balkanu’ ništa ne može videti osim trave, medveda i mosta usred divljine? Ili je slika medveda na teritoriji gde živi naš narod simbolična veza sa ruskim medvedom, odnosno šalje se stereotipna poruka da su Srbi mali Rusi, koji su uzgred divlji i nije im mesto među civilizovanim evropskim narodima? Na stranu to što crtač mape uopšte nije stavio srpsku zastavu, iako su druge zemlje uredno označene nacionalnim zastavama”, piše jedan Vučićev portal pa dodaje da je mapa užarila i korisnike društvenim mreža koji su ilustratorima poručili “da se vrate u osnovnu školu”.

“Ovo je tako dobar izvor za podučavanje… Za podučavanje o rasizmu”, piše u jednom komentaru.

“Kako se usuđujete zemlje izvan EU prikazati kao neke prazne pustinje bez ikakve kulturne baštine? Bilo bi prikladnije da taj prostor ostavite praznim”, jedna je od poruka.

“A čini se da zemlje EU kao glavno nasljeđe imaju uglavnom katoličke katedrale? Kako se usuđujete ovdje koristiti riječ ‘raznolik’? Da ne spominjem koliko je ovo needukativno”, ljuti se jedan muškarac te dodaje da je neumjesno staviti hrvatsku zastavu usred Bosne, kao i slikom šume i medvjedom prikazati Srbiju.

Zasad nitko iz Evropske komisije nije reagirao na negativne komentare, piše Objektiv, a karta se i dalje koristi u edukativne svrhe.
 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.