fbpx
Foto: Pedja Milosavljevic / CROPIX

KAKAV CIRKUS U SRBIJI, I KAMEN BI ZAPLAKAO! Vučić, kralj melodrame, ‘želi’ napustiti SNS, a ovi ga javno moljaku da ostane

Autor: Ivor Kruljac

Prema Ustavu republike Srbije, predsjednik države ne može istovremeno obavljati dvije funkcije istovremeno, ali aktualnom srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću, to polazi za rukom budući da je predsjednik ujedno i na čelu vladajuće Srpske napredne stranke (SNS). Međutim, to bi se promijenilo, ostvari li se Vučićeve najave kako će se povući s čela SNS-a i zadržati samo svoju predsjedničku funkciju. No, poštivanje Ustava za sada su samo lijepe riječi, kako je Vučić prepuštanje palice SNS-a najavljivao i 2017. godine kada je prvi put najavio takav potez, a bez ispunjenja obećanja, isto je govorio i 2018., 2019. i 2020. godine.

„Želja svih nas u SNS-u je jedinstvena, nepodijeljena, snažna – da na čelu stranke ostane Aleksandar Vučić“, odgovara SNS, koji je krenuo čak i objavljivati videe u kojima, pokazuju da, po svemu sudeći, Vučić nakon 10 godina vođenje stranke i dalje ostane vođa, što svojim izjavama pojačavaju i vodeći igrači u stranačkom poretku. Igor Avžner, stručnjak za marketing i komunikacije, rekao je za N1 kako SNS ne postoji bez Vučića, te kako nije pitanje može li ili hoće li Vučić to napraviti, već bi li stranka bez Vučića opstala. Novinar Đorde Vlajić također je za N1 komentirao Vučićev mogući odlazak, uvjeren kako će se Vučić i dalje držati “liderske pozicije u stranci i pozicije neprikosnovenog vladara u državi koristeći sve mehanizme vlasti koji su na raspolaganju njemu i njegovoj stranci”.

„Vučić sam, kao ličnost, je ništa, jedan od političkih aktera, moć njegova izvire iz stranke i broja ruku koje se podižu za odluke te stranke i broja ruku koje biraju Vladu i koje utječu na rad institucija ili onoga što je simulacija institucija u Srbiji“, rekao je Vlajić.


Bolna lekcija

Koliko bi Vlajićeve tvrdnje mogle biti točne, možda najbolje pokazuje i slučaj bivšeg srpskog predsjednika Tomislava Nikolića. Čim je izabran za predsjednika države 9. svibnja 2021. godine, Nikolić je izjavio kako je SNS njegovo dijete, ali kako želi pomoći svoj djeci Srbije da se pripreme i vode stranku bez njega. Potom se doista maknuo sa vodeće pozicije u stranci 24. svibnja, rekavši kako je SNS kao dijete odraslo i osamostalilo se.

Ubrzo je Nikolić izgubio moć koja mu je dolazila iz stranke, te njegova vlast nije otišla dalje od jednog mandata. Nakon što je Vučiću uz vodstvo stranke, prepustio prema izbornim rezultatima i predsjedničke ovlasti, Nikolić se povukao iz javnosti, ostavši u vili na Dedinju.

„Autoritet predsjednika Vučića neophodan je da bi bila osigurana, ne samo pozicija SNS-a, već i nastavak reformi, razvoja i napretka naše zemlje“, izjavio je Marko Đurić, ambasador Srbije u Americi. Đurić se spominje kao mogući Vučićev nasljednik, ali sudeći po raspoloženju, promjene vodstva ne želi ni Đurić ni SNS, pa ni, najavama unatoč, ni sam Vučić.

Autor:Ivor Kruljac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.