‘Kad sam ga priveo, Mihailović je izgledao bijedno, bio je prljav i neuredan’

Autor: M.S.

General Kapičić govori da su četnici bili kukavice i zločinci te da su klali svugdje. Rehabilitacijom Mihailovića, kaže, srpska vlada podržava povratak četničke ideologije koja je nožem i krvlju rješavala neslaganja.

– Treba biti iskren i reći da predsjednik Tadić, kao umivenija verzija Slobodana Miloševića, kroz srpski nacionalizam prihvaća i četničku ideologiju. Tadić bi i Kosovo i Europsku uniju i dobrosusjedske odnose unatoč rehabilitaciji četništva. E, Tadiću, to sve ne može zajedno, jer jedno isključuje drugo – rekao je general Jovo Kapičić, general UDBA-e zaslužan za uhićenje ratnog zločinca Draže Mihailovića u intervjuu Robertu Franku, novinaru Novog lista.

Kapičić je Mihailovića priveo 1946. godine, a cijele se akcije, koju je sam organizirao, jako dobro sjeća.

– Izgledao je bijedno. Onako malen, sitan, s duljom bradom, naočalama s debelim okvirima, prljav i neuredan nije me ničim impresionirao. Sjedio je ispred mene, a bio je toliko neugledan i nikakav da sam ga skoro žalio. Pokupio sam ga u zabačenom selu u planinama sjeveroistočne Bosne. Tajno smo ga nekakvim kamionetom prevezli do Beograda. Putem smo minimalno stajali. Ljudi su znali da ga tražimo. Neki su nam pokazivali srednji prst. Kao, nikada ga nećete pronaći. A on je bio u kamionetu! Nismo ga maltretirali – govori Kapičić, sada 93-godišnjak.

Drži da su četnici bili kukavice i zločinci te da su klali svugdje. Isto misli i o Draži Mihailoviću, kojem srpska vlada sada omogućava rehabilitaciju i podržava povratak četničke ideologije koja je nožem i krvlju rješavala neslaganja, govori.

– Srpski narod u većini očekuje njegovu rehabilitaciju. To je tako jer su Beograd i Šumadija, kao beogradski pašaluk, u Drugom svjetskom ratu za antifašističku borbu dali samo jednu brigadu, 2. proletersku i tri bataljuna u sklopu 1. proleterske brigade koja je bila mješovita. Antifašizam u užoj Srbiji nije dovoljno i duboko zaživio i očito se nije ukorijenio kao četništvo koje je bilo dominantnije. Zbog svoje monarhističke prošlosti, Srbi se jednostavno nisu identificirali s partizanskim pokretom. Sada je to očito i još pojačano kroz službenu srpsku politiku rehabilitacije Draže Mihailovića – kaže Kapičić, čiji cijeli intervju možete pročitati u Novom listu.

Autor:M.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.